Δημήτρης Ανθής

Επικοινωνήστε μαζί μου για προσφορές και άλλες απορίες

Μελέτη, Επίβλεψη και Κατασκευή Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ο θερμοσίφωνας είναι μια ηλεκτρική συσκευή που ζεσταίνει το νερό. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς αν το νερό και ο ηλεκτρισμός έρθουν σε επαφή θα δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα. Επειδή η αντίσταση βρίσκεται σενα δοχείο γεμάτο νερό και το νερό είναι καλώς αγωγός του ηλεκτρικου ρευματος, υπάρχει περίπτωση ειτε από διαρροή ειτε από βραχυκυκλωμα να παθουμε ηλεκτροπληξια. Οι σωστά ελεγμένες εγκαταστάσεις έχουν γείωση ρελέ διαρροής, το οποίο θα επεμβει άμεσα και για το λόγο αυτο και θα πρέπει να το ελέγχουμε τακτικά για να διαπιστώσουμε ότι λειτουργεί σωστά.

  • Ηλεκτρική αντίσταση
  • Θερμοστάτης
  • Βαλβίδα ασφαλείας
  • Ανόδιο

Χρήσιμες συμβουλές

  1. Δεν κάνουμε ΠΟΤΕ μπάνιο με τον θερμοσίφωνα αναμμένο:
  2. Ελέγχουμε και συντηρούμε συχνά τον θερμοσίφωνα και τα εξαρτήματα του
  3. Τοποθετούμε οπωσδήποτε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Έτσι μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία και δεύτερο, θα εντοπιστεί μια τυχόν διαρροή ρεύματος της αντίστασης πολύ γρηγορότερα
  4. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη με μέγιστη θερμοκρασία 70 -75 βαθμούς Κελσίου
  5. Ανάβουμε τον θερμοσίφωνα 20 -30 λεπτά πριν τον χρειαστούμε
Επικοινωνήστε μαζί μου για υπεύθυνη εργασία (Χρόνος 2 ώρες / Κόστος έως 70 ευρώ)

Το κόστος επισκευής εξαρτάται από το είδος του θερμοσίφωνα. Σε οικιακές εγκαταστάσεις με συνηθισμένες αντιστάσεις το κόστος επισκευής δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ.

Η διαδικασία αλλαγής είναι απλή. Θα πρέπει να περιμένουμε να αδειάσει όλο το νερό από τον θερμοσίφωνα και στη συνέχεια να αλλάξουμε την αντίσταση. Ξαναγεμίζουμε με νερό τον θερμοσίφωνα και ελέγχουμε αν ζεσταίνει το νερό.

Ποιες είναι η πιο συνηθισμένες βλάβες σε ένα θερμοσίφωνα;

Τις περισσότερες φορές όταν δεν ζεσταίνεται το νερό από τον θερμοσίφωνα είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον θερμοστάτη είτε στην αντίσταση. Τα δυο αυτά ηλεκτρικά στοιχειά επηρεάζονται από τη χρήση, με πιο ευπαθή την αντίσταση που μαζεύει άλατα και καταστρέφεται.

Με χτυπάει το ρεύμα όταν κάνω μπάνιο!

Είναι μια συνηθισμένη βλάβη που την συναντάμε σε παλαιότερες κατασκευές. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με την γείωση στο σπίτι ή κάποια συσκευή ενδέχεται να έχει διαρροή. Είναι πολύ επικίνδυνο και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Επισκευάζεται ένας θερμοσίφωνας;

Τις περισσότερες φορές η βλάβη διορθώνεται, το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε την αντίσταση ή / και τον θερμοστάτη. Καλό είναι κάθε φορά που αλλάζουμε την αντίσταση να τοποθετούμε και καινούριο ανόδιο που προστατεύει την αντίσταση από τα άλατα. Σε άλλες περιπτώσεις που ο θερμοσίφωνας έχει τρυπήσει και στάζει νερό δεν επισκευάζεται είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί άμεσα.

Author: Δημήτρης Ανθής