Δημήτρης Ανθής

Επικοινωνήστε μαζί μου για προσφορές και άλλες απορίες

Μελέτη, Επίβλεψη και Κατασκευή Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων

Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε εξωτερικούς χώρους

Έχει παρατηρηθεί ότι σε οικιακές εγκαταστάσεις με περιβάλλοντα χώρο, κήπους ή αυλές, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται είναι πολύ λίγες. Έχω βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση προσπαθώντας να δώσω λύση σε προβλήματα λειτουργικότητας και  χρήσης, όπως τον χειρισμό ηλεκτρικών κυκλωμάτων που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση ή έξω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις, ή την δυνατότητα να ανάβουν τα φωτιστικά σημεία σε ζώνες ή με προκαθορισμένη διάρκεια.

Σε συμβατικές εγκαταστάσεις που είναι ήδη κατασκευασμένες και η δυνατότητα μετατροπής είναι δύσκολη, χρονοβόρα και οικονομικά μη αποδεκτή, θα πρότεινα την μετατροπή του υπάρχοντος συστήματος σε ένα πιο ευέλικτο. Πως γίνεται αυτό; Στην πιο απλή περίπτωση αντικαθιστούμε τους παλιούς συμβατικούς διακόπτες με νέους τύπου bus, δημιουργώντας ένα σύστημα radio-bus. Τώρα το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα τηλεχειριστήριο που θα μας δίνει τη δυνατότητα να χειριζόμαστε τα φώτα από απόσταση, δηλαδή μέσα από το σπίτι.

Εξωτερικός φωτισμός

Σε πιο απαιτητικές εγκαταστάσεις που το ζητούμενο αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ο χειρισμός, αλλά και η δυνατότητα νυχτερινής λειτουργίας,  η δημιουργία φωτεινών ζωνών κ.τ.λ., η εγκατάσταση θα χρειαστεί περισσότερες μετατροπές. Αρχικά, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας πίνακας στον οποίο θα τοποθετηθούν όλες οι απαραίτητες μονάδες ελέγχου που θα μας παρέχουν την δυνατότητα οποιουδήποτε χειρισμού, ακόμα και εξ' αποστάσεως μέσω τηλεφώνου ή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το κόστος στην περίπτωση αυτή ανεβαίνει αρκετά, όμως θα πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός τέτοιου συστήματος. Η χρησιμοποίηση κυκλωμάτων αυτοματισμού εκτός από την εύκολη και γρήγορη χρήση που μας παρέχουν συμβάλουν σημαντικά στην οικονομικότερη λειτουργία του όλου συστήματος. Αυτό το επιτυγχάνουν είτε με την δημιουργία ζωνών μέσω της χρήσης αισθητήρα παρουσίας, είτε με την χρήση ενός χρονοδιακόπτη.

Author: Δημήτρης Ανθής