Εισαγωγή στα είδη φωτιστικών
Το φωτιστικό είναι η ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τεχνητού φωτός ενός χώρου ή αντικείμενου. Η πηγή της ενέργειας είναι συνήθως ο ηλεκτρισμός μέσω ενός καλωδίου, παλαιότερα γκάζι, κεριά ή λάδι. Υπάρχουν πολλά είδη φωτιστικών, απλά φωτιστικά, κρεμαστά , πολυέλαιοι, τα επιτραπέζια και τα φωτιστικά τοίχου.
Παλιότερα υπήρχε μόνο ένα κρεμαστό φωτιστικό στο κέντρο του δωματίου. Με τα χρόνια αυτό άλλαξε, όσο άλλαζαν οι ανάγκες για περισσότερες και ταυτόχρονες χρήσεις ενός χώρου. Σήμερα στα περισσότερα σπίτια συναντάμε ένα συνδυασμό από φωτιστικά που εκφράζουν θα λέγαμε διαφορετικές τάσεις.
Προσπαθώντας να ανακαινίσουμε τα σπίτια και να τα καταστήσουμε σύγχρονα και λειτουργικά έχουν μπει νέα υλικά στη ζωή μας και με διαφορετικό τρόπο χρήσης. Ο φωτισμός πια προέρχεται κυρίως από διάχυση σε όλο το δωμάτιο έχει την δυνατότητα να αυξομειώνεται η ένταση του, από dimmer, και να κάνει ταυτόχρονα εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας . Σε άλλες περιπτώσεις που θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα ή να προβάλλουμε μια επιφάνεια, χρησιμοποιούμε φωτιστικά τοίχου ή φωτιστικά σποτ στενής δέσμης.
Για τους εξωτερικούς χώρους υπάρχουν ειδικά φωτιστικά με συγκεκριμένες προδιάγραφες. Τα περισσότερα από αυτά στεγανά IP 65. Τα φωτιστικά μπορούμε να τα βάλουμε σε λειτουργία εκτός από τον συνήθη τρόπο με έναν διακόπτη μέρας – νύχτας ή αυτόματα με έναν χρονοδιακόπτη ή ακόμα με έναν αισθητήρα κίνησης . Τελευταία υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μας δίνουν τη δυνατότητα το χειρισμό τους απομακρυσμένα ακόμα και με wi-fi.
Φωτιστικά Τοίχου
Τα φώτα τοίχου φαίνεται να είναι ένα αμφιλεγόμενου θέμα. Οι άνθρωποι είτε τα αγαπούν είτε τα μισούν. Για μερικούς είναι ένας κομψός τρόπος για να προσθέσουν φωτισμό σε ένα δωμάτιο. Για άλλους τα φώτα τοίχου είναι υπερτιμημένα αλλά στις προτιμήσεις τους βρίσκονται ψηλά τα φώτα οροφής. Αν παραθέταμε ένα μόνο επιχείρημα αυτό θα ήταν σίγουρα η εξοικονόμηση χώρου που μας προσφέρουν και ο έμμεσος φωτισμός στον χώρο.
Ένα φωτιστικό μπορεί να προσθέσει έναν μοναδικό χαρακτήρα σε έναν τοίχο. Βάζοντας ένα όμορφο επιτοίχιο φως θα δημιουργήσει ένα καταπληκτικό εστιακό σημείο δηλαδή με απλά λόγια θα τραβά τα βλέμματα. Ο φωτισμός τοίχου είναι η τέλεια προσθήκη σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Είναι η πινελιά για να γίνει ένας χώρος ακόμα πιο ζεστός, φιλόξενος αλλά και πλήρης.
Τα επιτοίχια φωτιστικά κάνουν ένα δωμάτιο πιο φωτεινό και μεγαλύτερο δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα εξισορροπώντας τις διάφορες πηγές φωτός που υπάρχουν μέσα στον χώρο και προσθέτουν στη διακόσμηση. Είναι ένας καλός τρόπος να κάνουμε ένα σπίτι να έχει ζεστασιά.
Φωτισμός κρεβατοκάμαρας
Η κρεβατοκάμαρα είναι ο χώρος που είναι καθαρά λειτουργικός ο οποίος προορίζεται αποκλειστικά για χαλάρωση. Θέλετε ο χώρος γύρω από το κρεβάτι να εκπέμπει μαλακό και ζεστό φως για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο. Το οποίο σημαίνει ότι οι λαμπτήρες στον τοίχο ή στα κομοδίνα σε κάθε πλευρά του κρεβατιού σας είναι σε ζεστό χρώμα 3000 Κελβιν.
Μια άλλη προσέγγιση είναι να έχετε για τον κύριο φωτισμό σας ένα κρεμαστό φωτιστικό. Προσωπικά, θα συνιστούσα ένα κρεμαστό φωτιστικό τοποθετημένο ακριβώς πάνω από τους πρόποδες του κρεβατιού. Είναι κάτι διαχρονικό και πιο απλή σαν επιλογή. Επιλέξτε πάντα ζεστούς λαμπτήρες 2700-3000Κ. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι επίσης εντυπωσιακοί αλλά και μια ασφαλείς λύση για την κρεβατοκάμαρα καθώς δίνουν μια όμορφη λάμψη. Αποφεύγονται όμως λόγο υψηλής κατανάλωσης.
Φωτιστικά απλίκες μπάνιου
Στα μπάνια, ο καθρέφτης και ο νιπτήρας αποτελούν ίσως το βασικότερο κομμάτι του χώρου που πρέπει να φωτιστούν. Για να το πετύχετε αυτό τοποθετήστε στις δύο άκρες του καθρέφτη απλίκες για να απαλλαγείτε από τυχόν περιττές σκιές που μπορεί να δημιουργηθούν στο πρόσωπό σας. Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε γραμμικά φωτιστικά led που διαχέουν ομοιόμορφα των φως.
Φωτιστικά απλίκες γραφείου
Ένα τοποθετημένο φωτιστικό απλίκας με σπαστό βραχίονα είναι μια εναλλακτική λύση έναντι σε μια παραδοσιακή λυχνία γραφείου. Το πλεονέκτημα της λύσης αυτής θα ήταν η απελευθέρωση της επιφάνειας του γραφείου σας.
Fun Fact (έμμεσος φωτισμός)
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση για περιφερειακό φωτισμό, ενώ αποφεύγουν πολλοί το κεντρικό φωτιστικό στον χώρο. Ο σωστός περιφερειακός επιτυγχάνεται με ταινίες led και απλίκες τοίχου! Με αυτός τον τρόπο δεν υπάρχει μια πηγή φωτισμού ώστε να δημιουργεί σκιές, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πηγές που δημιουργούν ένα ομοιόμορφο φωτισμό.
Μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε τα φώτα τοίχου στη διακόσμησή σας εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσετε τον λόγο τον οποίο τα χρειάζεστε. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση ενός φωτιστικού εξαρτάται από το πού βρίσκεται ο καναπές σας ή η αγαπημένη σας καρέκλα στο δωμάτιο.
Δεύτερον, η ανάγκη σας επικεντρώνεται περισσότερο στη διακόσμηση ή τη χρησιμότητα; Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές που συνδυάζουν τη διακόσμηση και τη λειτουργικότητα, μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές σας. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε εάν το φως του τοίχου σας θα πρέπει να αναμιγνύεται διακριτικά στον χώρο ή να αποτελέσει ένα εστιακό σημείο.
Με τους λαμπτήρες ή τις ταινίες led το σημαντικότερο είναι ότι επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας έχοντας παράλληλα υψηλότερα επίπεδα φωτισμού, κάτι το όποιο σήμερα είναι κυρίαρχη τάση σε όλες τις κατασκευές.
Η χρησιμοποίηση φωτιστικών ή κατασκευών με led μπορεί να έχει αρχικό κόστος κατασκευής μεγαλύτερο αλλά σύντομα γίνεται απόσβεση αφού έχει πολύ μικρή κατανάλωση και μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι απαιτείται πιο αραιή συντήρηση του εξοπλισμού χωρίς να μεταβάλλεται η ποιότητα του φωτισμού στο χρόνο .
Μαζί θα επιλέξουμε τις καλύτερες λύσεις για τον φωτισμό των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων, επιτυγχάνοντας το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας και το χαμηλό κόστος ολοκλήρωσης των εργασιών
Ρίξτε μια ματιά και στον αναλυτικό Τιμοκατάλογο εργασιών για ανακαινήσεις και άλλες οικιακές ή επαγγελματικές εργασίες.
Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.
Συχνές ερωτήσεις
Πού πρέπει να χρησιμοποιήσω το φωτισμό τοίχου;
Τα φώτα τοίχου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε δωμάτιο, σε εσωτερικούς ή και εξωτερικούς χώρους. Μια απλίκα τοίχου αν δουλεύει παράλληλα με τα φώτα οροφής, μπορεί να προσφέρει συμπληρωματικό φωτισμό. Ενώ αντιθέτως, με τη αποκλειστική χρήση επιτοίχιου φωτισμού αντί του φωτιστικού οροφής δημιουργεί ένα πιο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα.
Πόσα φώτα χρειάζομαι και πως τοποθετούνται;
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φωτιστικά σας πρέπει η τοποθέτηση να είναι ακριβής. Μια καλή κατευθυντήρια αρχή θα ήταν να τα κρεμάσετε λίγο πάνω από το ύψος των ματιών σας. Πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη το ύψος των οροφών αλλά και το μέγεθος του φωτιστικού.
Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ανεξάρτητα από το ύψος που κρεμάτε το φως δεν θα πρέπει να έρχεται σε απευθείας επαφή το μάτι με έναν γυμνό λαμπτήρα. Τα φώτα τοίχου χρησιμοποιούνται συνήθως στους διαδρόμους. Αν τοποθετήσουμε όμως πολλά φώτα θα μοιάζει με διάδρομο γυμναστηρίου. Ένα φωτιστικό κάθε 2.5 έως 3 μέτρα θα πρέπει να είναι αρκετό. Τέλος πρέπει να εξετάστε το πόσο προεξέχει από τον τοίχο. Οι στενότεροι διάδρομοι, σκάλες και τα δωμάτια με συχνή κυκλοφορία εξυπηρετούνται καλύτερα από φωτιστικά που διατηρούν χαμηλό προφίλ.
Πώς να φωτίσουμε σκοτεινούς χώρους;
Σε χώρους όπου τα λαμπατέρ ή τα δαπέδου δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος του φωτός, τα φώτα τοίχου θα εξακολουθούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. Σκοπός τους θα ’ναι να προσθέσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα αλλά και να φωτίζουν τις γωνίες που θα έχουν σκιά μετά την δύση του ηλίου. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε δεξιά και αριστερά στα μεγάλα παράθυρα απλίκες τοίχου για να μιμηθείτε το φως της ημέρας. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα, μια απλίκα, κοντά σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή γωνία ή δίπλα σε μια πόρτα για να φωτίσετε τον διάδρομο προς το δωμάτιο.
Τέλος μια καλή και πρακτική λύση θα ήταν να χειρίζεστε τα φώτα σας με ξεχωριστούς διακόπτες ώστε να ασκείτε μεγαλύτερο έλεγχο. Χρησιμοποιήστε διακόπτες dimmer που σας επιτρέπουν να αλλάζετε και να καθορίζετε την διάθεση του δωματίου.
Τι γίνεται αν δεν έχω παροχή ρεύματος στον τοίχο;
Μπορείτε να τοποθετήσετε φώτα τοίχου στο σπίτι σας τα οποία τα στηρίζετε στο σημείο όπου σας βολεύει και συνδέονται με καλώδιο σε μια απλή πρίζα . Είναι ιδανικά για τις δυο πλευρές ενός κρεβατιού ή σε ένα γραφείο στο σπίτι. Όποιο φωτιστικό και να επιλέξετε μπορούμε να το τροποποιήσουμε και να προσθέσουμε μια πρίζα με ένα διακόπτη χωρίς να χαλάσει η αισθητική του με πολύ μικρό κόστος.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μεταφέρουμε τη παροχή ρεύματος στο σωστό σημείο;
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συναντώ σε σπίτια πελατών μου, τόσο σε παλιότερες κατασκευές όσο και σε σύγχρονες. Συχνά μάλιστα, υπάρχει μόνο μία παροχή στο κέντρο χώρου που μοιράζεται το καθιστικό κι η τραπεζαρία, με αποτέλεσμα να μη φωτίζεται σωστά ούτε το ένα ούτε το άλλο σημείο. Όπως θα παρατηρήσετε ένας εύκολος τρόπος να μετακινήσεις τη θέση του φωτιστικού, χωρίς μερεμέτια, είναι ένας γάντζος και μια μακριά αλυσίδα ή ένα καλώδιο. Τοποθετούμε το γάντζο πάνω από το επιθυμητό σημείο (συνήθως στο κέντρο του τραπεζιού) και κρεμάμε το φωτιστικό , αφού πρώτα έχουμε μακρύνει το καλώδιο και την αλυσίδα. Τόσο απλά!
Πώς συνδυάζω τα φωτιστικά τοίχου με τα υπόλοιπα δωμάτια;
Μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε τα φώτα τοίχου στη διακόσμησή σας εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσετε τον λόγο τον οποίο τα χρειάζεστε. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση ενός φωτιστικού εξαρτάται από το πού βρίσκεται ο καναπές σας ή η αγαπημένη σας καρέκλα στο δωμάτιο.
Δεύτερον, η ανάγκη σας επικεντρώνεται περισσότερο στη διακόσμηση ή τη χρησιμότητα; Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές που συνδυάζουν τη διακόσμηση και τη λειτουργικότητα, μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές σας. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε εάν το φως του τοίχου σας θα πρέπει να αναμιγνύεται διακριτικά στον χώρο ή να αποτελέσει ένα εστιακό σημείο.
Τα ουδέτερα μέταλλα με λευκό γυαλί ή κρύσταλλο είναι κλασικές επιλογές, αλλά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από φώτα τοίχου που κυμαίνονται από τα σύγχρονα έως vintage σε σχεδόν κάθε χρώμα, φινίρισμα και σχήμα. Δεν υπάρχει γραμμένος κανένας κανόνας που να αναφέρει ότι τα φωτιστικά σας θα πρέπει να ταιριάζουν με το κεντρικό φωτιστικό σας. Μην φοβάστε να τα αναμίξετε με διαφορετικά χρώματα και στυλ.
Πώς μπορούμε να φωτίσουμε τα έργα τέχνης μας;
Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να φωτίσουμε έργα τέχνης όπως πίνακες στον τοίχο. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από την διαμόρφωση του χώρου σας. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε μια απλή απλίκα για τον φωτισμό μίας εικόνας, η οποία μπορεί να είναι είτε συνδεδεμένη με καλώδιο είτε εντοιχισμένη. Το μέγεθος του πίνακα θα καθορίσει το μέγεθος του απαιτούμενου φωτιστικού .
Τι πρέπει να γνωρίζω για το φωτισμό των σκαλοπατιών μου;
Για τον φωτισμό της εσωτερικής σκάλας μπορούμε να πούμε δύο πράγματα. Από την μια μεριά έχουμε μια σκάλα η οποία μας προσφέρει πρακτική λειτουργία και από την άλλη αυτό δεν πάει να πει ότι δεν μπορούμε να την ομορφύνουμε. Στο σκοτάδι όταν κατεβαίνουμε τις σκάλες νιώθουμε μια ανασφάλεια, έτσι παρέχουμε κάποιες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τη σκάλα σας σωστά φωτισμένη και έτσι ασφαλέστερη στη χρήση.
Μια επιλογή είναι να εγκαταστήσετε φωτισμό στον τοίχο δίπλα στις σκάλες. Ανάλογα πάντα με το μέγεθος η εισαγωγή του φωτισμού σε κάθε τρία ή τέσσερα σκαλοπάτια πρέπει να είναι αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρότεινα ένα φωτιστικό σε ορθογώνιο σχήμα.
Μια άλλη ιδέα είναι η ενσωμάτωση κρυφού φωτισμού με ταινίες LED στα μέρη της σκάλας, όπως για παράδειγμα στο πάτημα, στο ρίχτι ή στο χειρολισθήρα αποτελεί μια μοντέρνα προσέγγιση στο φωτισμό της. Ο φωτισμός αυτός προσφέρει τα απαραίτητα επίπεδα φωτός για την ασφαλή χρήση της, τονίζει τη γεωμετρία και το χαρακτήρα της και δημιουργεί οπτικό ρυθμό.
Επιπλέον μπορείτε να βάλετε ταινία LED χαμηλής έντασης σε όλο το πλάτος των σκαλοπατιών. Είναι λίγο πιο ακριβή λύση αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό
Αν έχετε μια ανοιχτή σκάλα η οποία δεν διαθέτει στηρίγματα μπορείτε να τοποθετήσετε φώτα κάτω από κάθε σκαλοπάτι.