Το περιβάλλον εκπέμπει SOS
Η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας, συνέπεια της ανάπτυξης και του σύγχρονου τρόπου ζωής έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κλίμα της γης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας , θα αυξηθούν οι ανάγκες του πλανήτη κατά 35-45 % εξαιτίας :
- της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού της γης
- της αύξησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στον πλανήτη
- της εξίσου σημαντικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και όσων αυτή συνεπάγεται.
Τα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων του πλανήτη μας (άνθρακας και πετρέλαιο) δεν είναι ανανεώσιμα και σε προβλέψιμο χρονικό διάστημα θα εξαντληθούν. Ακόμη η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, της όξινης βροχής, τη μείωση της βιολογικής ποικιλομορφίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αποτελούν μεγάλες απειλές για την ανθρωπότητα. Άνθρωποι και φύση ακολουθούν αντίθετες πορείες με κοινό τέλος, τον αφανισμό.
Από μετρήσεις που έγιναν προέκυψε ότι οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα έχουν σταθερή αύξηση το χρονικό διάστημα 1970-1990 .Τη μεγαλύτερη άμεση συμμετοχή στις εκπομπές CO2 την έχει ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής με εντυπωσιακή αύξηση του μεριδίου του (από 32 % σε 50 % το 1990). Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να ελαττώσουμε την εξάρτησή μας από τις συμβατικές μορφές ενέργειας αντικαθιστώντας τις με άλλες ,ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ηλιακή ενέργεια: Αέναη πηγή ενεργείας με άμεση εκμετάλλευση χρησιμοποιώντας φωτοβολταικους ηλιακούς συλλέκτες. Πρακτικά απαιτεί οικονομική στήριξη από το κράτος.
Αιολική ανεργία: Από τις πλέον διαδεδομένες μορφές ενεργείας που σε ανεπτυγμένα κράτη καλύπτει το 20% των αναγκών ηλεκτρικής ενεργείας. Στην Ελλάδα αν και έχουμε πλούσιο αιολικό δυναμικό δεν έχουμε πολλά αιολικά πάρκα.
Υδρογόνο: Εκμεταλλευόμενοι την ηλιακή, αιολική και την πυρηνική ενεργεία και προκαλώντας ηλεκτρόλυση για την παραγωγή υδρογόνου. Στα πλεονεκτήματα είναι ότι το μονό καυσαέριο είναι το...νεράκι μειονέκτημα είναι ότι για να παραχθεί υδρογόνο απαιτείται μεγάλο ποσό ενεργείας.
Βιομάζα: (φυτικές ύλες και προϊόντα του μεταβολισμού των ζωών) προσιτή μορφή ενεργείας που αν και παράγει διοξείδιο του άνθρακα δεν παράγει αλλά βλαβερά αέρια
Πυρηνική ενέργεια: Αν και δεν ρυπαίνει με ρύπους την ατμόσφαιρα, τα απόβλητα είναι μεγάλο πρόβλημα και επίσης το ουράνιο θα τελειώσει σε 50 χρονιά
Γεωθερμία: Στην Ελλάδα είναι ένας κλάδος που μπορεί να αναπτυχθεί για οικιακή χρήση(θέρμανση) και ιατρική χρήση.
Παλλοιριακη ενέργεια και Υδροηλεκτρικά εργοστάσια: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με εκμετάλλευση της δυναμικής/κινητικής ενέργειας του νερού.
Επομένως με την αρωγή του κράτους και την δική μας ευαισθητοποίηση μπορούμε να φτιάξουμε ένα κόσμο πιο καθαρό, οικονομικό και άμεσα εφικτό. Τα αποτελέσματα τις αλόγιστης χρήσης του πετρελαίου είναι ήδη γνωστά και είναι μέσα στα μάτια μας. Η χρήση του πετρελαίου είναι επιτακτική ανάγκη αλλά όχι η κατασπατάληση του. Με την ορθολογική χρήση της ενεργείας κερδίζουμε πολλά. Το σπουδαιότερο, ότι είναι ανεξάντλητες, δεν μολύνουν το περιβάλλον και είναι οικονομικά συμφέρουσες σε πολλές περιπτώσεις .
Παράλογες αντιδράσεις
Πολλοί αντιδρούν στην δημιουργία αιολικών πάρκων, μερικοί μιλούν για νεκροταφείο πουλιών, άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να χωροθετούνται μακριά από σημαντικές για τη χλωρίδα και πανίδα περιοχές, να εξαιρούνται οι περιοχές που προστατεύονται λόγω φυσικού κάλλους ή τυγχάνουν ειδικής προστασίας ή αρχαιολογικής σημασίας και ότι τέτοιου είδους πάρκα προκαλούν σοβαρά προβλήματα και βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ορισμένοι μάλιστα επικαλούνται και την βοήθεια της επιστήμης για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους, λόγου χάρη περί ηχορύπανσης ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας .
Το ερώτημα που εύλογα αναρωτιέται ο καθένας είναι τι έγιναν όλα αυτά που μας έλεγαν τόσο καιρό για τις ΑΠΕ και ότι θα πρέπει όλοι μας να έχουμε οικολογική συνείδηση. Το θέμα των αιολοκών πάρκων είναι πολυδιάστατο και κανένας δεν αναιρεί όλα αυτά που ακούγονται. Ωστόσο, οι κάτοικοι των περιοχών που εγκαθιστούνται θα πρέπει να μη δρουν παρορμητικά και να σκέπτονται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες παραπλανώντας την κοινή γνώμη.
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί ενέργειας θα πρέπει να δρουν κάτω από ένα σωστό και μακροπρόθεσμα βιώσιμο για όλες τις πλευρές πλαίσιο. Ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο θα προσφέρει την απαραίτητη οικονομική ευρωστία στους παραγωγούς, δίνοντάς τους την δυνατότητα για ανάπτυξη χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες (που συνήθως είναι χρονοβόρες και αποθαρρυντικές) και τα συμφέροντα των κατοίκων θα προστατεύει.