Δημήτρης Ανθής

Επικοινωνήστε μαζί μου για προσφορές και άλλες απορίες

Μελέτη, Επίβλεψη και Κατασκευή Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων

Βασικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

1. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by). Αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 ευρώ από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.

2. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Ψυγείο 3. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Αν έπιλέξουμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής κλάσης τότε έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 25 ευρώ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25 κιλά. Αν επιλέξουμε πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κλάσης τότε έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 30 ευρώ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά.

4. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Αν το κάνουμε τότε θα έχουμε εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 ευρώ το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Φούρνος 5. Μαγειρεύουμε έξυπνα σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι και δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται το 20% της θερμότητας.

6. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Αν το κάνουμε θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 ευρώ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

7. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Αν το κάνουμε θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση.

8. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 ευρώ το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.

Κλιματιστικά9. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 ευρώ και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά.

10. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης.

Επιλέγουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας γιατί…

 • Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως (4-5 φορές)
 • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (8-12 χρόνια)
 • Η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (12 ευρώ/λάμπα)
 • Μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων (γλιτώνουμε την ατμόσφαιρα από 116 κιλά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα περίπου το χρόνο, αφού αυτή επιβαρύνει μόλις με 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα)
 • Κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία που καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες. (Ας μην ξεχνάμε ότι όσο καλύτερης ποιότητας είναι η λάμπα εξοικονόμησης, τόσο καλύτερο θα είναι το φως της)
 • Δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου (μας προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν όταν τις αγοράσαμε, φωτισμό.)
 • Μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα (Η στροφή στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα θα περιόριζε σημαντικά την ανάγκη για την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας)

Δεν χρησιμοποιούμε λαμπτήρες πυρακτώσεως γιατί…

 • Είναι πολύ ενεργοβόρες (Το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν γίνεται θερμότητα και χάνεται)
 • Έχουν μικρή διάρκεια ζωής (το πολύ 1 χρόνο)
 • Δεν είναι οικονομικές (Η χρήση τους “φουσκώνει” το λογαριασμό της ΔΕΗ)
 • Επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με  150 κιλά περίπου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο (Η μέση χρήση μιας λάμπας πυρακτώσεως )
 • Αυξημένο κόστος λειτουργίας (αν υπολογίσουμε το κόστος λειτουργίας για 1 χρόνο, αυτό ανέρχεται σε 15 ευρώ)
 • Χαμηλή ποιότητα φωτισμού (δημιουργούν μεγάλη λαμπρότητα στα αντικείμενα που φωτίζουν, αίσθημα θάμβωσης )
 • Αυξάνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου. (Εμείς τις αγοράσαμε μόνο για φωτισμό)
 • Αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας της χώρας και επομένως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που καταστρέφουν το περιβάλλον και το κλίμα
Author: Δημήτρης Ανθής