Σύνδεση (συνδεσμολογία) ηλεκτρικής κουζίνας
Η σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας πρέπει να γίνεται από αδειούχο ηλεκτρολόγο ακολουθώντας τους ισχύοντες κανονισμούς και διατάξεις βάση του νέου πρότυπου εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων HD 384.
Με την ολοκλήρωση κάθε σύνδεσης παρέχεται δωρεάν και έλεγχος 5 σημείων όλης της ηλεκτρικής εγκατάστασης της οικίας, ώστε να ενημερωθεί ο πελάτης για την παρούσα κατάσταση της οικίας του. Οι μετρήσεις που θα γίνουν είναι οι παρακάτω:
- Έλεγχο γείωσης
- Έλεγχο ρελέ διαρροής
- Έλεγχο αντίστασης μόνωσης των καλωδίων
- Οπτικό έλεγχος ηλεκτρικού πίνακα
- Οπτικό έλεγχος εγκατάστασης
Προετοιμασία για σύνδεση κουζίνας
Ο συνολικός χρόνος για την ηλεκτρική σύνδεση της κουζίνας από επαγγελματία ηλεκτρολόγο είναι περίπου 30 λεπτά και περιλαμβάνει την τοποθέτηση της. Παρακάτω αναφέρονται τα είδη αλλά και οι διαφορές στην σύνδεση μιας κουζίνας. Για μία ακόμη φορά θα τονίσουμε ότι η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνεται από επαγγελματία ηλεκτρολόγο, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η σωστή λειτουργία της συσκευής όσο και η αποφυγή ατυχήματος από λανθασμένη συνδεσμολογία.
Υπάρχουν τρία είδη που αν μοιάζουν πάρα πολύ, έχουν σημαντικές διάφορες.
- Ενιαίου τύπου κουζίνα
- Εντοιχισμένη κουζίνα
- Ανεξάρτητη κουζίνα
Απαιτούμενα υλικά
- Καλώδιο εύκαμπτο 1,5 – 2 m, διατομής 3*6 τχ ή 5*6 τχ ανάλογα με τον τύπο συνδεσμολογίας της κουζίνας
- Μία κλέμα διατομής 6 – 10 τχ για να ενώσουμε το καλώδιο της κουζίνας με το καλώδιο της παροχής μας
- Εργαλεία (κόφτης, πένσα, παπαγαλάκι, κατσαβίδια, πολύμετρο, μονωτική ταινία)
Τα στάδια σύνδεσης μιας ηλεκτρικής κουζίνας
- Αναγνώριση των αγωγών γείωσης, ουδέτερου και φάσης στο κουτί σύνδεσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης του σπιτιού
- Διακόπτουμε την παροχή του ρεύματος της ηλεκτρικής κουζίνας από τον πίνακα
- Με τη βοήθεια ενός δοκιμαστικού ή ακόμα ενός πολυμέτρου ελέγχουμε ότι δεν υπάρχει ρεύμα στην εγκατάσταση
- Συνδέουμε τον αγωγό γείωσης στη θέση που είναι σημειωμένη με το αντίστοιχο σύμβολο
- Αναγνωρίζουμε τη συνδεσμολογία σύνδεσης (μονοφασική, διφασική, τριφασική). Η πιο συνηθισμένη είναι η μονοφασική
- Ενώνουμε την ηλεκτρική κουζίνα με ένα εύκαμπτο καλώδιο με την ηλεκτρική παροχή που βρίσκεται στο τοίχο της κουζίνας
Ο τρόπος σύνδεσης
Στην μονοφασική συνδεσμολογία από τον τοίχο βγαίνουν 3 αγωγοί των 6 τ.χ. Ένας μαύρος, ένας μπλε ή γκρι, και ένας κίτρινος ή κιτρινοπράσινος. Πολλές φορές ο χρωματικός κώδικας των καλωδίων δεν τηρείται γι' αυτό και χρειάζεται εξειδικευμένος τεχνικός που θα ελέγξει τα καλώδια και θα εντοπίσει πιο είναι τι.
Συνήθως το μαύρο είναι η φάση L, το μπλε είναι ο ουδέτερος Ν και το κιτρινοπράσινο είναι η γείωση GND.
Απογυμνώνουμε προσεκτικά το περίβλημα του εύκαμπτου καλωδίου (μόνωση) και στη συνέχεια ενώνουμε το κάθε εσωτερικό καλώδιο (καφέ, μπλε, κιτρινοπράσινο) με την κουζίνα, σύμφωνα με τη συνδεσμολογία της κάθε συσκευής.
Προσοχή στη γείωση
Σε παλιές εγκαταστάσεις τις δεκαετίας του '80 του '70 αλλά και παλιότερα, την κεντρική γείωση η εγκατάσταση την έπαιρνε από την σωλήνα του νερού που συνήθως βρισκόταν κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Έτσι από εκει ένα καλώδιο έφευγε και πήγαινε στο χαλύβδινο κουτί διακλάδωσης της κουζίνας και στη συνέχεια στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού. Από εκεί πάλι μοιραζόταν η γείωση σε όλη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτήν την σύνδεση, καθώς όλο το σπίτι θα χρησιμοποιήσει σαν γείωση, την γείωση της κουζίνας.
Η σύνδεση μιας κουζίνας είναι απλή διαδικασία για έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο, αλλά πολύ επικίνδυνη για τους μη ειδικούς. Γι' αυτό και σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές επισημαίνεται με ειδική ταμπέλα η επικινδυνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος και η διαδικασία σύνδεσης.
- Τυχόν βλάβες από λανθασμένη σύνδεση δεν καλύπτονται από την εγγύηση
- Πρέπει να γίνεται αναγνώριση των αγωγών γείωσης ουδέτερου και φάσης
- Διακόψτε τη παροχή ρεύματος από τον πίνακα
- Η συσκευή πρέπει να είναι πάντα γειωμένη
- Συνδέστε τον αγωγό φάσης και ουδετέρου σύμφωνα με τα διαγράμματα συνδεσμολογίας
Σύνδεση κουζίνας ενιαίου τύπου
Στην μονοφασική σύνδεση ενώνουμε το καφέ καλώδιο του ευκάμπτου καλωδίου στην υποδοχή της συσκευής με την ένδειξη 1/L1. Στην συνέχεια γεφυρώνουμε μεταξύ τους το 1/L1 το 2/L2 και το 3/L3. Αντίστοιχα το μπλε καλώδιο το τοποθετούμε στην υποδοχή 4/Ν και γεφυρώνουμε με τα λαμάκια που υπάρχουν στην συσκευή της επαφές 4 και 5. Το κιτρινοπράσινο καλώδιο το τοποθετούμε στη γείωση GND .
Στη συνέχεια ενώνουμε και την άλλη άκρη του καλωδίου με το καλώδιο της παροχής που έρχεται από τον πίνακα με τη βοήθεια μιας κλέμας. Εδώ είναι σημαντικό να ενώσουμε πολύ καλά τα δυο καλώδια με τη βοήθεια της κλεμας γιατί το ρεύμα που θα περάσει από την επαφή σε πλήρη φορτίο είναι πολύ μεγάλο. Μονώνουμε προσεκτικά με τη βοήθεια μιας μονωτικής ταινίας και είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε το μεταλλικό καπάκι.
Στη συνέχεια κλείνουμε και το καπάκι της κουζίνας που βρίσκεται στο πίσω μέρος τοποθετούμε τη συσκευή στη θέση της, επαναφέρουμε την παροχή του ρεύματος σε λειτουργία και ελέγχουμε την ορθή λειτουργία της συσκευής. Τέλος ρυθμίζουμε το ρολόι της κουζίνας και η κουζίνα είναι έτοιμη προς χρήση.
Στην ενιαίου τύπου κουζίνα, αν παρατηρήσουμε προσεχτικά στο πίσω μέρος της συσκευής, υπάρχουν αντίβαρα στήριξης. Δεν τα αφαιρούμε, η χρησιμότητα τους είναι για να στερεώνεται καλύτερα η κουζίνα μας καθώς είναι πολύ πιθανό να τουμπάρει όταν προσπαθούμε να ανοίξουμε τον φούρνο ή όταν τραβάμε ένα ταψί γεμάτο φαγητό.
Εντοιχισμένης σύνδεση κουζίνας (φούρνος – εστίες)
Είναι μια διαφορετική περίπτωση η σύνδεση της εντοιχισμένης κουζίνας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνδέσουμε τόσο το φούρνο όσο και τις εστίες. Θα πρέπει να ενώσουμε τον φούρνο με τη μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω και στη συνέχεια να ενώσουμε τις εστίες πάνω στον φούρνο είτε με τη βοήθεια ειδικών βυσμάτων είτε σε ειδικό κουτί ένωσης που έχει ο φούρνος.
Συγκεκριμένα για να ενώσουμε τις εστίες θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το σωστό κύκλωμα σύνδεσης όπως και στο φούρνο. Ο τρόπος είναι απλός. Όλες οι ηλεκτρικές εστίες, κουζίνες, φούρνοι ή όπως αλλιώς λέγονται είναι απλά ωμικά φορτία, δηλαδή κάθε "μάτι" ή φούρνος είναι μια ηλεκτρική αντίσταση.
Στο κάτω μέρος της εστίας εκεί που βρίσκεται το κουτί συνδέσεων υπάρχει ένα καπάκι με τρεις διαφορετικούς τρόπους συνδέσεων, όπως και στην ενιαίου τύπου κουζίνα, δηλαδή 1Ν 2Ν ή 3Ν όπου αντιστοιχούν σε μονοφασική, διφασική και τριφασική σύνδεση. Με τον ίδιο τρόπο που ενώσαμε τον φούρνο ενώνουμε και τις εστίες.
Ανεξάρτητη σύνδεση συσκευών
Στις περιπτώσεις που δεν είναι ενσωματωμένα και τα δυο μαζί, φούρνος και εστίες, αλλά είναι ξεχωριστά και εντοιχισμένα θα πρέπει να εργαστούμε πάλι με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή από το χαλύβδινο κουτί στον τοίχο της κουζίνας βγαίνει ένα καλώδιο και εμείς θέλουμε να ενώσουμε δυο ανεξάρτητες συσκευές. Έτσι θα πρέπει να ενώσουμε πολύ προσεκτικά τα δυο νέα καλώδια. Το ένα είναι για τον φούρνο και το άλλο για τις εστίες. Το καλώδιο για τον φούρνο συνήθως χρειάζεται να καταλήγει σε ρευματοδότη σούκο. Ενώ το καλώδιο για τις εστίες το ενώνουμε με απευθείας σύνδεση στο κουτί ένωσης που έχουν οι εστίες.
Αφού πραγματοποιήσουμε την ηλεκτρική σύνδεση της κουζίνας αυτό που απομένει είναι και ο εντοιχισμός των εστιών και του φούρνου. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν ειδικά βύσματα που προσαρμόζονται στο πάγκο της κουζίνας, την οπή θα πρέπει να την έχει ανοίξει πιο πριν ο ξυλουργός σύμφωνα με τις οδηγίες κοψίματος που δίνει ο κατασκευαστής. Αφού τοποθετήσουμε τα ειδικά βύσματα βάζουμε είτε σιλικόνη είτε ειδικά πλαστικά μονωτικά που μας δίνει ο κατασκευαστής και στερεώνουμε τις εστίες. Ο φούρνος είναι πολύ πιο εύκολος στο στερέωμα του. Το μόνο που χρειάζεται είναι μόνο τέσσερεις βίδες να βιδωθούν στα πλαϊνά κάθετα του ντουλαπιού.
Μονοφασική, διφασική, τριφασική σύνδεση κουζίνας
Η επιλογή του σωστού κυκλώματος σύνδεσης της κουζίνας 1Ν 2Ν ή 3Ν όπου αντιστοιχούν σε μονοφασική, διφασική και τριφασική σύνδεση εξαρτάται από την ηλεκτρική παροχή, δηλαδή το καλώδιο που βγαίνει από το τοίχο στην κουζίνα.
- Τριφασική σύνδεση:
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν πέντε (5) υποδοχές που συμβολίζονται ως εξής : (1/L1, 2/L2, 3/L3, 4/N, 5/Ν και PE). Όταν έχουμε τριφασική παροχή, συνδέουμε την κάθε φάση με τις 1/L1, 2/L2, 3/L3. Τον ουδέτερο Ν, γεφυρώνοντας τις επαφές 4 και 5. Η γείωση στην επαφή PE δηλαδή στα μεταλλικά μέρη της κουζίνας.
- Διφασική σύνδεση:
Όταν έχουμε διφασική παροχή συνδέουμε την μια φάση στο 1/L1 και γεφυρώνουμε τις επαφές 2/L2 και 3/L3 μεταξύ τους και συνδέουμε την δεύτερη φάση της παροχής. Στις επαφές 4/N και 5/Ν συνδέουμε τον ουδέτερο Ν και στην επαφή PE, την γείωση αντίστοιχα όπως και παραπάνω.
- Μονοφασική σύνδεση:
Όταν έχεις μονοφασική παροχή γεφυρώνεις τις L1, L2, L3, μεταξύ τους και συνδέεις την φάση της παροχής. Στις επαφές 4/N και 5/Ν συνδέουμε τον ουδέτερο Ν και στην επαφή PE ,την γείωση αντίστοιχα όπως και παραπάνω.