Συχνές ηλεκτρολογικές ερωτήσεις (FAQ)
Μερικές από τις πιο συχνές απορίες που έχουν οι πελάτες μας σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα και την ηλεκτρολγική εγκατάσταση της οικίας ή του επαγγελματικού χώρου που διαθέτουν.
Τριφασικό ή μονοφασικό ρεύμα;
Υπάρχουν δύο ειδών παροχές ρεύματος: Η μονοφασική και η τριφασική. Κατά την παραγωγή το ρεύμα είναι πάντα τριφασικό. Στο Μονοφασικό οι καταναλωτές παίρνουν μία από τις 3 φάσεις και στο τριφασικό και τις τρεις.
- Στην μονοφασική η τάση του ρεύματος είναι 220-230V, 1Χ35Α μονοφασική παροχή ρεύματος με μέγιστη ισχύ τα 8000W
- Στην τριφασική η τάση του ρεύματος είναι 380–430V, 3Χ35Α τριφασική παροχή ρεύματος με μέγιστη ισχύ τα 24000W
Ως καταναλωτές μας ενδιαφέρει να λειτουργούμε τις ηλεκτρικές συσκευές συνήθως σε 230V. Έτσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είτε έχουμε μονοφασικό είτε τριφασικό ρεύμα, είναι να πάρουμε τη μία φάση και τον ουδέτερο και να τα συνδέσουμε στη συσκευή μας. Δηλαδή όποιος έχει τριφασικό 400V μπορεί να λειτουργήσει τις συσκευές κανονικά όπως με το μονοφασικό στα 220V.
Για να αλλάξουμε το ρεύμα από μονοφασικό σε τριφασικό θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής :
- Τριφασική παροχή
- Τριφασικός πίνακας
- Πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου
- Αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ και καταβολή χρημάτων για την αλλαγή του μετρητή
Όταν έρθει η ώρα να διαλέξουμε την παροχή ρεύματος, θα πρέπει να ξέρουμε τα φορτία που θα έχουμε σαν καταναλωτές. Όταν τα φορτία που έχουμε είναι πολύ μεγάλα* το τριφασικό σαν ρεύμα είναι η μόνη επιλογή. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μονοφασικό πάγιο είναι πολύ φθηνότερο από το τριφασικό.
π>Ποια είναι η αντιστοιχία σε watt των λαμπτήρων πυρακτώσεως και εξοικονόμησης ενέργειας;
Ακριβής αντιστοιχία δεν υπάρχει, καθώς κάθε εταιρεία έχει τις δικές της προδιαγραφές για κάθε τύπο και είδος λαμπτήρα. Ένας εύκολος τρόπος για να θυμόμαστε τον παρακάτω πίνακα είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι λάμπες οικονομίας αποδίδουν 4-5 φορές περισσότερο από τις κοινές λάμπες.
Λαμπτήρες εξοικονόμησης | Λαμπτήρες πυρακτώσεως |
---|---|
6 watt | 25 watt |
9 watt | 40 watt |
12 watt | 60 watt |
15 watt | 75 watt |
20 watt | 100 watt |
Καλό θα ήτανε, όταν αγοράζουμε λάμπες οικονομίας να αγοράζουμε την αμέσως επόμενη σε αντιστοιχία λάμπα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι το φως που παράγεται δεν μας επαρκεί. Τέλος, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι λάμπες οικονομίας δεν χρησιμοποιούνται σε σκάλες και κλιμακοστάσια πολυκατοικιών και γενικότερα σε χώρους όπου αναβοσβήνουν διαρκώς τα φώτα, γιατί μειώνεται δραστικά ο χρόνος ζωής τους.
Γιατί πρέπει να επιλέγω ηλεκτρολόγους που εμπιστεύομαι;
Όπως συμβαίνει σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, η ποιότητα των εργασιών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ορισμένες εργασίες από ηλεκτρολόγους που κληθήκαμε να αποκαταστήσουμε. Η πρώτη αφορά σε ηλεκτρικό πίνακα, όπου η επίδραση του ηλεκτρισμού είναι εμφανής! Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται πια ξεκάθαρα η επιμέλεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, ενώ στην τρίτη ο υπεύθυνος αντί να χρησιμοποιήσει κουτιά διακλάδωσης έσκαψε τον τοίχο (!) και με λίγο σοβά τα ... χώρεσε.
Τι είναι γείωση;
Γείωση είναι: Η αγώγιμη σύνδεση ενός σημείου του δικτύου με τη γη (συνήθως των ουδέτερων κόμβων και αγωγών των γεννητριών και μετασχηματιστών κ.λπ., όπως επίσης και η αγώγιμη σύνδεση των μεταλλικών περιβλημάτων των μηχανών, μετασχηματιστών, διακοπτών, ηλεκτρικών συσκευών, κok στη γη).
Σκοπός της γείωσης: Είναι να κάνει εφικτή την εκφόρτιση των ηλεκτρικών ρευμάτων στη γη μέσω του ηλεκτροδίου γείωσης, το οποίο είναι θαμμένο μέσα στο έδαφος. Για να είναι αυτό ασφαλές, ένα σύστημα γείωσης, θα πρέπει να εξασφαλίζει την ακεραιότητα του εξοπλισμού και τη συνέχεια της καλής λειτουργίας του σε περίπτωση εμφανίσεως οποιουδήποτε σφάλματος, παρέχοντας διαδρομή απαγωγής του ρεύματος και εκτόνωσής του στη γη, καθώς και να προστατεύει από ηλεκτροπληξία άτομα που είτε δουλεύουν, είτε κινούνται στον περιβάλλοντα χώρο.
Καθαρισμός της κουζίνας
Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά και για να αποφύγουμε μια πιθανή βλάβη σημαντικό είναι να δώσουμε λίγο προσοχή στον καθαρισμό της κουζίνας μας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ποτέ αιχμηρά αντικείμενα καθώς χαράζουν τις επιφάνειες, δεν τρίβουμε επίμονα να φύγουν ξεραμένα λίπη, δεν χρησιμοποιούμε υπερβολικά βρεγμένα πανιά ή σφουγγάρια γιατί είναι πιθανό να παραμείνει υγρασία στα ηλεκτρικά κυκλώματα της συσκευής. Είμαστε πολύ προσεχτικοί στην επιλογή του καθαριστικού που χρησιμοποιούμε. Δεν κάνουν όλα τα καθαριστικά για όλες τις επιφάνειες. Δεν αφήνουμε φαγητό στο φούρνο να παραμένει ζεστό γιατί η υγρασία που έχει το φαγητό θα καταστρέψει τον φούρνο.
Τι έλεγχους κάνουμε σε ένα ηλεκτρικό πίνακα;
- Οπτικός έλεγχος: Ελέγχουμε την κατάσταση που βρίσκονται οι ασφάλειες και οι διακόπτες μέσα στον πίνακα
- Σύσφιξη επαφών: Βιδώνονται εκ νέου οι ασφάλειες και τα επιμέρους στοιχεία του πίνακα
- Έλεγχος του ρελέ διαρροής και των επιμέρους ασφαλειών: Ελέγχουμε αν δουλεύει το ρελέ διαρροής ή αλλιώς αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ και τα επιμέρους στοιχεία του πίνακα
- Καθαρισμός των επαφών: Καθαρίζουμε τις ασφάλειες – επαφές του πίνακα από σκόνες που φθείρουν τις επαφές των ασφαλειών και είναι επικίνδυνο να πάρουν φωτιά
Ο χρόνος που χρειάζεται για τις παραπάνω εργασίες είναι πολύ λίγος και εξαρτάται από την εγκατάσταση. Κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 λεπτών.