Δημήτρης Ανθής

Επικοινωνήστε μαζί μου για προσφορές και άλλες απορίες

Μελέτη, Επίβλεψη και Κατασκευή Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων

Ηλεκτρικοί Πίνακες

Ο ηλεκτρικός πίνακας είναι η καρδιά της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Διανέμει με ασφάλεια σε όλες τις καταναλώσεις την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται. Θα πρέπει να είναι πάντα σε άριστη λειτουργία και να είναι σε θέση να διακόψει τα κυκλώματα του ακαριαία για να μας προστατέψει από βραχυκυκλώματα ή ακόμα και από διαρροές.

Εκτός από το να διοχετεύουν ρεύμα και να μάς παρέχουν ασφάλεια, μας παρέχουν πληθώρα από επιλογές, όπως τη δυνατότητα να ελέγχουμε ή να παίρνουμε ενδείξεις ακόμα και μέσα από το κινητό τηλέφωνό μας.

Υπάρχουν διαφορά είδη πινάκων ανάλογα με τη χρήση και των χώρο που θα τοποθετηθούν, όπως επίτοιχιοι ή εντοιχισμένοι, πίνακες μεταλλικοί ή από θερμοπλαστικό υλικό, αυτοσβενόμενοι, ανθεκτικοί στην υγρασία, στα άλατα ή ακόμα και σε χημικά.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλές μάρκες, ανάμεσα στις οποίες οι πιο γνωστές είναι οι HAGER, SCHNEIDER, ABB , LEGRAND, SIEMENS, Οι εταιρείες αυτές είναι πιστοποιημένες και χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποια εξ' αυτών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνει ο μελετητής ή ο τεχνικός που αναλαμβάνει την εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού πίνακα. Θα πρέπει να διαλέγει τόσο τα σωστά ερμάρια που να χωράνε όλα τα κυκλώματα, όσο και την ασφάλεια, η επιλογή της οποίας γίνεται από τα χαρακτηριστικά της, την καμπύλη λειτουργίας της, την ικανότητα διακοπής που έχει και τέλος τη μάρκα της.

Επικοινωνήστε μαζί μου για αλλαγή ηλεκτρικού πίνακα (Χρόνος 4 ώρες / Κόστος από 150 ευρώ για μονοφασικό)

Παρακάτω είναι μία συνοπτική λίστα με τις εργασίες που πραγματοποιούνται:

  1. Βγάζουμε το καπάκι και τη μετόπη του πίνακα
  2. Αναγνωρίζουμε τα επιμέρους κυκλώματα και σημειώνουμε τους χώρους / συσκευές που τροφοδοτούσαν
  3. Ξεβιδώνουμε τις ασφάλειες και αποξυλώνουμε όλα τα υλικά του πίνακα
  4. Σκάβουμε προσεκτικά περιμετρικά ώστε να τον αποξηλώσουμε εύκολα
  5. Τοποθετούμε τον πίνακα με τις νέες ασφάλειες και γεμίζουμε τα κενά με επισκευαστικό σοβά
  6. Επαναφέρουμε το ρεύμα και ελέγχουμε την ορθή λειτουργία των κυκλωμάτων του
  7. Σημειώνουμε τα κυκλώματα στη μετόπη ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα

Ποια είναι τα βασικά μέρη ενός ηλεκτρικού πινακα;

Τα βασικά μέρη που θα συναντήσουμε στους περισσοτέρους πίνακες είναι:

  • Γενικός διακόπτης
  • Γενική ασφάλεια
  • Ρελέ διαρροής ή αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ
  • Ενδεικτικές λυχνίες
  • Επιμέρους ασφάλειες ή μικροαυτόματες ασφάλειες

Ρελέ διαρροής

Θα αναφερθώ ξεχωριστά για το ρελέ διαρροής, καθώς είναι το πιο σημαντικό σε ένα πίνακα. Το ρελέ διαρροής ή αλλιώς αντί ηλεκτροπληξιακό ρελέ είναι αυτό που διαρκώς ελέγχει την εγκατάσταση για τυχόν διαρροές, είναι αυτό που θα μας σώσει όταν έρθουμε σε επαφή με το ρεύμα. Για αυτό πρέπει να είναι καινούριο, ή να το δοκιμάζουμε συχνά για να είμαστε σίγουροι ότι δουλεύει. Ένας πίνακας από υλικά από Hager Schneider, Αbb, Legrand σίγουρα είναι αξιόπιστος και μας παρέχει ασφάλεια για πολλά χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά ενός πίνακα

Αυτά που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πρώτα είναι:

  • Μονοφασικός ή τριφασικός
  • Πόσα αμπέρ είναι οι Γενικές Ασφάλειες
  • Πόσα επιμέρους κυκλώματα έχει
  • Τον τύπο του πίνακα (χωνευτό ή εξωτερικό ή επιτοίχιο)
  • Τις διαστάσεις του πίνακα

Γιατι πρέπει να αλλάξω τον πίνακά μου;

Καλό θα ήταν να καλούμε έναν ηλεκτρολόγο να ελέγχει την ηλεκτρολογική εγκατάσταση και τον πίνακα συχνά (ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης). Πρέπει να είμαστε σίγουροι για την κατάσταση που βρίσκεται ο πίνακας ακόμα και αν θεωρούμε ότι δεν έχει παλιώσει, επειδή οι ασφάλειες και τα υλικά που έχει ένας πίνακας αλλάζουν χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα να μην μας προστατεύουν.

Ένας άλλος λόγος αλλαγής του ηλεκτρικού πίνακα είναι σε αλλαγές, επεκτάσεις ή και σε ανακαινίσεις που γίνονται στην ηλεκτρική εγκατάσταση. Συνεπώς όταν οι παρεμβάσεις είναι μεγάλες καλό είναι να αλλάζουμε και τον πίνακα. Ο πίνακας περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια μας αλλά και για την ασφάλεια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά την αλλαγή του πίνακα δεν χρειάζεται βάψιμο. Ο καινούριος πίνακας που θα τοποθετηθεί θα καλύψει πλήρως όλες τις ατέλειες που θα δημιουργηθούν κατά την αντικατάσταση του. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η ζημιά που θα δημιουργηθεί είναι πολύ μικρή και εύκολα επιδιορθώνεται.

Author: Δημήτρης Ανθής