Δημήτρης Ανθής

Επικοινωνήστε μαζί μου για προσφορές και άλλες απορίες

Μελέτη, Επίβλεψη και Κατασκευή Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων

Ενεργειακή κάρτα (ecolabel)

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ενεργειακή κάρτα (ecolabel) πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές από το 1992. Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτή περιλαμβάνουν:

  • Την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή
  • Tο μοντέλο της συσκευής
  • Την ενεργειακή κλάση της συσκευής
  • Την κατανάλωση ενέργειάς της συσκευής
  • Το Κοινοτικό Οικολογικό Σήμα, Eco-label
  • Τη στάθμη θορύβου κατά τη λειτουργία της
  • Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε είδος συσκευής (για παράδειγμα, στα ψυγεία δίνεται η χωρητικότητα της συντήρησης και της κατάψυξης)
Ενεργειακή κλάση

Ενεργειακή κάρτα (Ecolabel)Η ενεργειακή κλάση αναφέρει την απόδοση κάθε συσκευής σε σχέση με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει κατά τη λειτουργία της. Οι μεγάλες, λεγόμενες ως λευκές, συσκευές δηλαδή τα ψυγεία και τα πλυντήρια, διακρίνονται σε επτά ενεργειακές κλάσεις από το Α έως το G, με την Α να παρουσιάζει την καλύτερη απόδοση και συνεπώς την πιο οικονομική λειτουργία και την G να αντιστοιχεί σε μη αποδοτικές συσκευές.

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης γιατί εξοικονομούμε ενέργεια, γεγονός που σημαίνει, μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Eco-Label

Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα Eco-Label απεικονίζει ένα ζωγραφιστό λουλούδι και διασφαλίζει ότι η διαδικασία παραγωγής και τα εξαρτήματα της συσκευής δεν επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον, τόσο κατά το λειτουργικό χρόνο ζωής της, όσο και μετά την απόθεσή της σε σημεία διαχείρισης αποβλήτων. Το ECO-LABEL θεσπίστηκε το 1992 από την Ε.Ε. πιστοποιώντας ότι τα προϊόντα που φέρουν το «λουλούδι» έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους φορείς ως προς τη συμμόρφωση τους με αυστηρά οικολογικά κριτήρια και επιδόσεις

Η συγκεκριμένη σήμανση είναι προαιρετική. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν το επιθυμούν οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες υποβάλλουν τη διαδικασία παραγωγής τους σε ελέγχους του κοινοτικού συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος Eco-Label.
Μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί 23 διαφορετικές ομάδες προϊόντων και έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από 250 άδειες για πολλές εκατοντάδες προϊόντα.

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ απονέμεται από το Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUEB) και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε

Καταναλωτική συμπεριφορά

Ευρωπαϊκή πιστοποίησηΔυστυχώς, όταν αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές το πρώτο που κοιτάμε είναι το design και οι απαστράπτουσες inox επιφάνειες. Αγοράζουμε δηλαδή με κριτήρια αισθητικής. Αντίθετα, καλύτερα θα ήταν να ελέγχουμε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής που πρόκειται να αγοράσουμε. Την προστασία των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των εταιρειών, αναλαμβάνουν οι διάφορες πιστοποιήσεις που συνοδεύουν τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Κύριο μέλημα των πιστοποιήσεων eco-label είναι η προστασία του περιβάλλοντος που τόσο πολύ το επιβαρύνουμε. Έτσι καθιστούν τους καταναλωτές ενεργό κρίκο σε μια αλυσίδα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει τα προϊόντα ποιότητας που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

Ένα προϊόν που έχει πάρει το οικολογικό σήμα eco-label αναγνωρίζεται από το διακριτικό λογότυπο με το λουλούδι, στην συσκευασία ή στην ετικέτα του προϊόντος.
Κατά την διαδικασία απονομής του ειδικού σήματος λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικά κριτήρια και κριτήρια επίδοσης, που λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές ενός προϊόντος από την παραγωγή και χρήση του, έως την πιθανή διάθεσή του.

Πηγή: Eco-label

Author: Δημήτρης Ανθής