Γιάννης Ανδρουλάκης

e-epaggelmaties "αποκτήστε επαγγελματική στέγη στο διαδίκτυο"

Ασύρματα δίκτυα: Το Wi-Fi στο μικροσκόπιο (Σελίδα 3η)

Για να διαβάσετε την προηγούμενη σελίδα του άρθρου, κάντε κλικ εδώ.

Ένας ψηφιακός κόσμος γεννιέται

Η τεχνολογία Wi-Fi αναπτύχθηκε αρχικά σε αντικατάσταση ή παράλληλη λειτουργία με τα ενσύρματα εταιρικά δίκτυα, όμως σήμερα παρατηρείται η επέκτασή της σε χώρους εκτός του γραφείου ή της οικίας, ενώνοντας κοντινές γειτονιές και πολλές φορές ολόκληρες πόλεις μεταξύ τους. Το μόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί η ασύρματη επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις είναι η δημιουργία πολλών ανεξάρτητων ασύρματων δικτύων τα οποία, καθώς επεκτείνονται, ενώνονται μεταξύ τους και τελικά
καταλαμβάνουν ολοένα μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές. Οι χρήστες τους μπορούν να απολαύσουν επικοινωνία με βίντεο και ήχο υψηλής ποιότητας, να ανταλλάσσουν αρχεία με μεγάλες ταχύτητες και να παίζουν δικτυακά παιχνίδια χωρίς να πληρώνουν. Ουσιαστικά πρόκειται για εναλλακτικά δίκτυα που δρουν συμπληρωματικά προς τις υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ενδέχεται τελικά να τις αντικαταστήσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Δημιουργία Wi-Fi HotSpot

Για να επιτευχθεί η κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων αποστάσεων, θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του πρωτοκόλλου 802.11 σε όλες τις διαμορφώσεις του, δηλαδή η περιορισμένη εμβέλεια που προσφέρει. Με τη χρήση κεραιών και ενισχυτών σήματος τα ασύρματο δίκτυα μπορούν να εκτείνονται σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων, παρακάμπτοντας τη σημαντική αυτή αδυναμία και προκαλώντας σκεπτικισμό σε πολλούς τηλεπικοινωνιακούς και όχι μόνο φορείς.
Τα δίκτυα αυτά ξεπηδούν σε πολλές αμερικανικές και ευρωπάίκές πόλεις, ενώ πολλές είναι και οι ονομασίες που τους αποδίδονται. Μεταξύ αυτών είναι οι μάλλον κακόπιστοι χαρακτηρισμοί "guerilla netwοrks" και "παρασιτικά δίκτυα" που τους αποδίδονται από εμπορικούς οργανισμούς, που βλέπουν τα οικονομικά συμφέροντά τους να θίγονται. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που επένδυσαν απίστευτα χρηματικά ποσά στην τεχνολογία 3G, βλέπουν με κακό μάτι την επέλαση των ασύρματων δικτύων, που προσφέρουν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες, ευελιξία και, το κυριότερο, είναι δωρεάν. Παράλληλα, η σύνδεση των δικτύων αυτών με το Internet μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων έχει προκαλέσει τη μήνη των ISPs, που βλέπουν ένα σημαντικό κίνδυνο για τα έσοδά τους. Η σύνδεση αυτή μπορεί να είναι κεντρικά ελεγχόμενη, μέσω ενός υπολογιστή που θα διαθέτει μία μοναδική μισθωμένη γραμμή μετο Internet, προσφέροντας bandwidth στο σύνολο των χρηστών του ασύρματου δικτύου, ενώ, εναλλακτικά, μπορεί κάθε χρήστης να συνεισφέρει μέσω της προσωπικής σύνδεσής του, είτε πρόκειται για ευρυζωνική DSL/Cable είτε για απλή dial-up/ISDΝ. Οι ψηφιακές, ασύρματες κοινότητες που δημιουργούνται, προβάλλουν με θέρμη τον εναλλακτικό όρο "συμβιωτικά δίκτυα", που δίνει έμφαση στην εθελοντική προσφορά των συνδέ­σεων και στη συνεργασία μεταξύ των χρηστών τους.

Πέρα όμως από την ερασιτεχνική διάσταση της τεχνολογίας Wi-Fi υπάρχει και η εμπορική, μέσω των Wireless Ηοtspοts ή Wireless Internet Ζοnes (WΙΖ) που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι πελάτες ξενοδοχείων, αεροδρομίων και άλλων επιχειρήσεων, που επιθυμούν να παραμένουν σε συνεχή και αδιάλειπτη σύνδεση μετο Internet, μπορούν πλέον να το επιτύχουν μέσω των τοπικών ασύρματων δικτύων που εγκαθιστούν διάφορες εταιρείες ανά τον κόσμο. Η αποστολή e­mail, η περιήγηση στο Internet, η άμεση επικοινωνία και η εργασία γίνονται πλέον δυνατές καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου και φυσικά με το... αζημίωτο. Η διεθνής αλυσίδα Star­bucks Cafe και τα ξενοδοχεία Μarriοtt υλοποιούν ήδη τα δικά τους ασύρματο δίκτυα, ενώ οι ανταγωνιστές αναμένεται σύντομα να τις ακολουθήσουν.

WAR DRIVING: Δεδομένου ότι η τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης απελευθερώνει τα δεδομένα από τα καλώδια που αποτελούσαν μέχρι σήμερα το φυσικό περιορισμό τους, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιος λαμβάνει τα μικροκύματα που εκπέμπονται. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε εταιρικό ή οικιακό δίκτυο βρίσκεται σε λειτουργία, δημιουργεί στον περιβάλλοντα χώρο, που ξεφεύγει από τα στενά όρια του κτηρίου, μία περιοχή που κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συνδεθεί με αυτό ή απλώς να υποκλέψει την επικοινωνία. Ο εξοπλισμός που απαιτείται δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από ένα φορητό υπολογιστή, μία κάρτα ασύρματης δικτύωσης και μία κεραία, τα οποία τοποθετούνται σε κάποιο όχημα που διασχίζει την πόλη προς αναζήτηση ασύρματων δικτύων. Πιο εξειδικευμένες λύσεις περιλαμβάνουν κατάλληλο λογισμικό που ανιχνεύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δικτύου, αλλά και δέκτες GPS που χρησιμοποιούνται για την αυτόματη και ακριβή καταγραφή του σημείου στο οποίο βρίσκεται το δίκτυο. Μία απλή περιήγηση μετο αυτοκίνητο αρκεί για να αποκαλύψει δεκάδες ασύρματο δίκτυα, ακόμη και στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων είναι εντελώς απροστάτευτα, εκθέτοντας σε δημόσια θέα εταιρικά μυστικά ή απλώς τον εξοπλισμό εταιρειών ή νοικοκυριών.

Ο όρος "war driνing", που περιγράφει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, είναι εμπνευ­σμένος από το "war dialing", που χρησιμοποιούσαν οι hackers όταν ακόμη οι ευρυζωνικές συνδέσεις με το Internet αποτελούσαν επιστημονική φαντασία και η πρόσβαση στους υπολογιστές γινόταν μέσω mοdem. Την εποχή εκείνη το πρώτο και απαραίτητο βήμα πριν από την εισβολή σε κάποιον υπολογιστή ήταν η εύρεση του αριθμού του τηλεφώνου που του αντιστοιχεί. Για το λόγο αυτόν, οι πρωτοπόροι hackers συνήθιζαν να καλούν χιλιάδες τηλεφωνικούς αριθμούς, καταγράφοντας με το λογισμικό τους πότε ο αριθμός αντιστοιχεί σε κάποιο σπίτι και πότε στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ένας υπολογιστής. Στο ευρύ κοινό ο όρος "war dialing" έγινε γνωστός μέσα από την κλασική πλέον ταινία "War Games" του 1983, με πρωταγωνιστή τον Μatthew Broderick. Ανιχνεύοντας κάθε βράδυ χιλιάδες τηλεφωνικούς αριθμούς, ο νεαρός cracker αναζητούσε ηλεκτρονικά παιχνίδια και BBS (Bulletin Bοard Systems), κατέληξε όμως να επικοινωνεί με έναν απόρρητο στρατιωτικό υπολογιστή των ΗΠΑ που λίγο έλειψε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση. Το "war driνing" δεν είναι τίποτε περισσότερο από το "war dialing" της σύγχρονης, ασύρματης εποχής.

Warchalking

Σχετικός με τα ασύρματο δίκτυα είναι και ο όρος "war chalking", που περιγράφει τα σύμβολα με κιμωλία που κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους και στους τοίχους πολλών μεγαλουπόλεων, υποδεικνύοντας την παρουσία κάποιου ασύρματου δικτύου. Με τον τρόπο αυτό, απλοί χρήστες και hackers σημαδεύουν τις περιοχές όπου ανιχνεύονται ασύρματο δίκτυα και έτσι τα κοινοποιούν προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Το φαινόμενο "war chalking" είναι εμπνευσμένο από τη λεγόμενη "hοbο sign language" που έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, και χρησιμοποιήθηκε από τους άστεγους για να μαρκάρουν τις περιοχές υψηλού κινδύνου ή άλλες που προσφέρονταν για καταφύγιο κ.λπ. Τον όρο εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας Μatt Jοnes που ζει στο Λονδίνο και, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ιδέα ήταν να οπτικοποιηθεί κάπως το αθέατο νευρικό σύστημα που αναπτύσσεται γύρω μας.

Η νομιμότητα ή μη του "war driνing" έχει τροφοδοτήσει μία σειρά μακροχρόνιων συζητήσεων, με ισχυρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Παρόλο που η απλή ανίχνευση δικτύων χωρίς την προσπάθεια εισβολής σε αυτά μπορεί να παρουσιάζεται ως αθώα και απολύτως νόμιμη, με τον τρόπο αυτό μπορούν να υποκλαπούν συνομιλίες και η κίνηση των δεδομένων. Παράλληλα, η αμερικανική και όχι μόνο νομοθεσία απαγορεύει το συντονισμό και την υποκλοπή αρκετών συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται για ιδιαίτερους σκοπούς, οπότε η επέκταση των σχετικών νόμων ώστε να κα­λύπτουν τα ασύρματο δίκτυα δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη.

HELLAS WIRELESS NETWORK ALLIANCE (HWN)

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του "Computer Για Όλους" είχαμε φιλοξενήσει την ιδρυτική ομάδα του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθη­νών (http://www.hellaswireless.net/), ενός μη κερδοσκοπικού συλλόγου που ασχολείται με τις ασύρματες, ψηφιακές ευρυζωνικές επικοινωνίες. Παράλληλα, αναφερθήκαμε σε ανάλογα δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας που δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα και τα Χανιά. Παρόλο που οι ερασιτεχνικές αυτές προσπάθειες βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο ανάπτυξης, τα μέλη τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και πλέον προχωρούν ένα στάδιο παραπέρα, σχεδιάζοντας τη δημιουργία ενός Πανελλαδικού Ασύρματου Δικτύου.

Όπως μας εξήγησε ο Ινan Strοppiana, υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών και εμπνευστής της ιδέας, πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο συσπείρωσης των μη κερδοσκοπικών συλλόγων που ασχολούνται με τις τηλεπικοινωνίες, όπως τα ασύρματο δίκτυα ευρυζωνικών υπηρεσιών στα 2,4GHz, τους ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, τους φορείς κοινής ωφέλειας που οι δραστηριότητές τους έχουν να κάνουν με τις τηλεπικοινωνίες και γενικά σε όποιο μη κερδοσκοπικό ή κοινωφελές σύλλογο, ίδρυμα, σωματείο κ.λπ. ασχολείται κατά κάποιον τρόπο με τις τηλεπικοινωνίες. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης απέναντι στην πολιτεία, έτσι ώστε να είναι πιο ευέλικτες οι κινήσεις όλων των τοπικών συλλόγων που ασχολούνται με το Wireless Lan σε μείζονα θέματα, όπως η οργάνωση, η δομή, οι συνεργασίες, οι στρατηγικές κινήσεις και άλλα περισσότερο εξειδικευμένα τεχνικά προβλήματα.

Με τη δημιουργία του νέου συλλόγου στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ασύρματης επικοινωνίας που θα καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, αφού, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει αυτή η τεχνική και οικονομική δυνατότητα. Παρόλα αυτά, τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δίκτυα που συνεργάζονται μαζί του όποτε ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ η συνδυασμένη τεχνογνωσία επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη των επιμέρους δικτύων και την άσκηση αποτελεσματικότερων πιέσεων, όποτε αυτό απαιτείται, προς την πολιτεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η ανάπτυξη των ασύρματων, ψηφιακών κοινοτήτων στην Ελλάδα είναι ραγδαία, αφού σήμερα οι ενεργοί χρήστες μαζί με αυτούς που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για μελλοντική συμμετοχή τους ανέρχονται σε 481 από 10 συνολικά περιοχές της χώρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στις 25 Νοεμβρίου 2002, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" έθεσε σε λειτουργία τη νέα υπηρεσία Ασύρματης Πρόσβασης Διαδικτύου (Wireless Internet Zone/WIZ), εμπλουτίζοντας σημαντικά τις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας που παρέχει προς το κοινό. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο HotSpot που δημιουργείται στην Ελλάδα, το οποίο σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων και Τηλεπικοινωνιών του αεροδρομίου και κατασκευάστηκε με τη συνεργασία της εταιρείας ΟΤΕnet. Η καινοτόμος υπηρεσία θα προσφέρεται πιλοτικά χωρίς χρέωση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2003 και σε πρώτη φάση αφορά σε 20 σημεία πρόσβασης σε χώρους με ειδική σήμανση, όπως το Business Center, το Flight Τime Cafe, το Βlue Island Cafe, το Oliνe Τree Restaurant, το μεγαλύτερο μέρος της Αίθουσας Ελέγχου Εισιτηρίων και οι πύλες αναχώρησης.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιβάτες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου που έχουν στην κατοχή τους φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή χειρός, θα μπορούν να συνδέονται ασύρματο στο Internet με μεγάλες ταχύτητες για την αποστολή μηνυμάτων, εταιρική ή άλλη επικοινωνία χωρίς κόστος, ενώ σε δεύτερη φάση, οπότε θα ξεκινήσει και η εμπορική διάθεση της υπηρεσίας, η κάλυψη του δικτύου θα επεκταθεί και οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν, ανάμεσα σε διαφορετικούς τρόπους πληρωμής, τις προπληρωμένες ή τις πιστωτικές κάρτες. Παρόλο που το κόστος της υπηρεσίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπευθύνων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τις προπληρωμένες κάρτες, που θα έχουν διάρκεια εξήντα λεπτών, μίας ημέρας και μίας εβδομάδας, από το business center του αεροδρομίου, τις καφετέριες και τα εστιατόρια, όπως επίσης από τα business lounges.

Wi-Fi HotSpots στον Ελευθέριο Βενιζέλο

Τέλος, η χρησιμοποίηση δικτύων ασύρματης πρόσβασης θα επεκταθεί μελλοντικά και για λειτουργικές εφαρμογές που θα εξυπηρετούν τα μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας, όπως τις αεροπορικές εταιρείες, τους φορείς επίγειας εξυπηρέτησης, τους φορείς υπηρεσιών τροφοδοσίας πτήσεων και τους φορείς διαχείρισης φορτίου και ταχυδρομείου. Το κυριότερο πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας, που απευθύνεται κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων, είναι ότι τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους για τη διεκπεραίωση επαγγελματικών υποχρεώσεων, μετατρέποντας το χρόνο αναμονής σε παραγωγική ώρα.

WIRΕLΕSS ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ: Στις 15 Ιανουαρίου 2003 ο πρόεδρος της Boeing, Phil Condit, παρέλαβε ένα e-mail αρκετά διαφορετικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Ο αποστολέας του βρισκόταν σε ύψος 31.000 ποδών, μέσα σε ένα Boeing 747-400 που ταξίδευε από την Ουάσινγκτον στη Φρανκφούρτη, όταν χρησιμοποίησε τη νέα υπηρεσία FlyΝet για να συνδεθεί με το Internet και να ελέγξει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του. Η νέα υπηρεσία της Lufthansa βρίσκεται ακόμη σε στάδιο δοκιμών, μετά το πέρας των οποίων η εταιρεία θα αποφασίσει κατά πόσον θα προχωρήσει στην εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και σε άλλα αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής αυτής περιόδου, που θα διαρκέσει 90 ημέρες, οι επιβάτες του αεροσκάφους θα απολαμβάνουν την υπηρεσία δωρεάν, χρησιμοποιώντας κάποιον από τους 50 φορητούς υπολογιστές της Fujitsυ Siemens που μοιράζει σε κάθε πτήση η Lufthansa. Οταν ξεκινήσει η εμπορική εφαρμογή του προγράμματος, το κόστος της υπηρεσίας θα ανέλθει σε περίπου 30 δολάρια ανά πτήση και κάθε επιβάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό του φορητό υπολογιστή.

Το σημαντικότερο ερώτημα πολλών επιβατών είναι κατά πόσον ο εξοπλισμός και η χρήση των μικροκυμάτων μπορούν να επηρεάσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, αφού πολλές αεροπορικές εταιρείες ζητούν σήμερα από τους επιβάτες την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Στην περίπτωση του προγράμματος Cοnnexion, όπως ονομάζεται η υπηρεσία από την Boeing, ο εξοπλισμός αποτελείται από ειδικές κεραίες που λειτουργούν στην Κu μπάντα συχνοτήτων και τοποθετούνται στο επάνω μέρος της ατράκτου. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του προγράμματος, το σύστημα δεν δημιουργεί κανέναν απολύτως κίνδυνο ασφάλειας και οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα το διατιθέμενο bandwidth των 3Μbps download/128Κbps upload που τους προσφέρεται. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα κριθεί επιτυχημένο και προχωρήσει, η προσφερόμενη ταχύτητα θα αυξηθεί στα 20 και 1 Μbps αντίστοιχα.

Το μέλλον είναι ασύρματο

Η απόλυτα δικτυωμένη ψηφιακή κοινωνία που μας παρουσίασε στην ταινία "Μinority Repοrt" ο Steνen Spielberg ανήκει, προς το παρόν, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όμως τα πρώτα βήματα προς ένα ολότελα διαφορετικό, τεχνολογικό μέλλον έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Η τεχνολογία Wi-Fi προσφέρει υψηλή ευελιξία κα ρυθμούς διαμεταγωγής που μπορούν άνετα να καλύψουν πς υφιστάμενες και μελλοντικές ψηφιακές ανάγκες μας, επιτρέπoντας την εύκολη δικτύωση των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών τόσο για ερασιτεχνική ενασχόληση μεταξύ οικιακών χρηστών όσο και για επικερδείς εμπορικές εφαρμογές από μεγάλες επιχειρήσεις. Η νέα, ασύρματη υποδομή που αναπτύσσετα με γρήγορους ρυθμούς, πρoβάλλει ως ευθέως ανταγωνιστική προς έναν μεγάλο αριθμό τεχνολογικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και οι Intemet Serνice Prονiders (ISPs). Από τις τρεις αυτές κατηγορίες επιχειρήσεων, αυτές που πρωτίστως απειλούνται είνα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που στα αμέσως προηγούμενα έτη δαπάνησαν κα συνεχίζουν να δαπανούν αστρονομικά χρηματικά ποσά για να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους ώστε να πρoσφέρουν υπηρεσίες Intemet σε κινητά τηλέφωνα κα άλλες φορητές συσκευές. Τα πολυδάπανα κα εξόχως περίπλοκα δίκτυα 3G δείχνουν ξαφνικά εντελώς παρωχημένα, αφού μία νέα τεχνολογία, που απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό κα χρήματα, προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις κα διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς.

Οπως ακριβώς το Napster αλλά κα το ίδιο το Inteτnet, έτα κα τα ασύρμστα δίκτυα Wi-Fi απειλούν τα οικονομικά μοντέλα κολοσσιαίων εταιρειών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, στηριζόμενα στον πηγαίο ενθουαασμό εκστομμυρίων χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μάχη μεταξύ εταιρειών κα απλών καταναλωτών για την επικράτηση στο χώρο της ασύρματης προσφοράς Intemet και επικοινωνίας αναμένετα να αναδειχθεί σε μειζον θέμα μέσα στα επόμενα χρόνια, όταν τα δίκτυα 3G, εππέλους, θα υλοποιηθούν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα αναζητήσουν τρόπους για να κάνουν απόσβεση των τεράστιων επενδύσεών τους.

Πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η οικονομική διάσταση της υπόθεσης, καθώς και η ολοκλήρωση του νομικού πλασίου που θα καθoρίσει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο που θα διαδραματίσουν στο μέλλοντα δίκτυα Wi-Fί, εξίσου σημαντική είνα η μελέτη των επιπτώσεων που μπoρεί να έχει η διάδοσή τους στην ανθρώπινη υγεία. Με δεδομένο ότι οι συχνότητες των 2,4GHz και 5GHz που χρησιμοποιούν τα πρωτόκολλα 802.11 δεν ανήκουν στη λεγόμενη ιονίζουσα ακτινοβολία, ο κίνδυνος διάσπασης του ανθρώπινου DΝΑ ή άλλων βιολογικών κυπαρικών συνδέσεων θα πρέπει να αποκλειστεί. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου όπ τα μικροκύματα συντονίζονται με το νερό, η απορρόφηση υψηλής θερμικής ενέργειας από τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να απoδειχθεί επικίνδυνη. Η έρευνα των σχετικών επιστημονικών δεδομένων αποκαλύπτει όπ ένας φούρνος μικροκυμάτων παράγει 500 έως 1.000Watt ακτινοβολίας, ένα κινητό τηλέφωνο περίπου 100 έως 600mW, ενώ μία τυπική εγκατάσταση ασύρματου δικτύου 30 έως 2000mW. Το πρόβλημα είναι ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων διαθέτουν ισχυρή θωράκιση, που εμποδίζει τα μικρoκύματα να ξεφύγουν από το εσωτερικό του, ενώ η ενέργεια που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα όταν είνα απλώς σε κατάσταση αναμονής είναι ουσιαστικά ελάχιστη.

Η ιστοσελίδα συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές της γλώσσας XHTML 1 Strict και CSS2
Author: Ioannis Androulakis