Όταν η εταιρεία CMG, αγγλικών και ολλανδικών συμφερόντων, ανέπτυσσε την υπηρεσία Short Messaging Service το 1992, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη διάδοση που θα γνώρισε μία δεκαετία αργότερα και τις κοινωνικές προεκτάσεις που θα προκαλούσε σε παγκόσμια κλίμακα. Στην πραγματικότητα, στόχος της εταιρείας ήταν να παρουσιάσει ένα απλό σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των υπευθύνων ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας και των πελατών τους, μέσω του οποίου θα αποστέλλονταν γραπτές ειδοποιήσεις για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά και αναφορές για την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης.
Τη δυνατότητα που παρείχε η υπηρεσία για αποστολή και λήψη σύντομων, γραπτών μηνυμάτων εκμεταλλεύτηκε για προσωπικούς λόγους πρώτος ο μηχανικός Neil Papworth, όταν στις 3 Δεκεμβρίου 1992 έστειλε ένα απλό ευχετήριο μήνυμα στους συναδέλφους τους στη Vodafone της Μεγάλης Βρετανίας. Το μήνυμά του περιλάμβανε δύο μόλις λέξεις, «MERRY CHRISTMAS», οι οποίες όμως αποδείχθηκαν αρκετές για να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή στο χώρο τη κινητής τηλεφωνίας.
Έτος | Ευρώπη | Β. Αμερική | Ασία | Υπόλοιπος κόσμος | Σύνολο |
---|---|---|---|---|---|
2000 | 113 | 127 | 149 | 37 | 426 |
2005 | 200 | 190 | 400 | 150 | 940 |
2010 | 260 | 220 | 850 | 400 | 1730 |
Επτά χρόνια αργότερα, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας συνδέθηκαν μεταξύ τους και επέτρεψαν για πρώτη φορά στους συνδρομητές διαφορετικών εταιρειών να ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα χωρίς περιορισμούς. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε πραγματική έκρηξη τη χρήση της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 1999 να καταμετρηθούν ένα δισεκατομμύριο SMS μοναχά εντός της Ευρώπης. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα η διακίνηση μηνυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο εκτινάχθηκε στο ένα δισεκατομμύριο SMS ημερησίως και η υπηρεσία καθιερώθηκε στη συνείδηση των καταναλωτών ως ένας φθηνός και νεανικός τρόπος επικοινωνίας. Παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα SMS, οι αδυναμίες ενός πρωτοκόλλου που αναπτύχθηκε πριν από 12 χρόνια έχουν γίνει ήδη εμφανείς και η ανάγκη για αναβάθμισή του κρίνεται πλέον επιτακτική. Ο αντικαταστάτης του ακούει στο όνομα MMS και ξεπερνά τους περιορισμούς του προκατόχου του, ικανοποιώντας τις ανάγκες που δημιούργησε η σύγχρονη ψηφιακή εποχή: την ανάγκη για γρήγορη επικοινωνία με εικόνα, βίντεο και ήχο. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων εμπλουτίζεται, η χρήση τους επεκτείνεται με νέες υπηρεσίες και δυνατότητες, ενώ το κόστος εμφανίζεται αυξημένο όχι όμως και απαγορευτικό. Τα MMS καταφθάνουν με μοναδικό σκοπό να κυριαρχήσουν…
Στη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, συνηθίζουμε να ταυτίζουμε την ευκολία χρήσης και την χαμηλή τιμή ενός προϊόντος με την επιτυχία. Στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει, αφού η υπηρεσία Short Messaging Service (SMS) που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1992 διαθέτει μία σειρά από σημαντικά προβλήματα και αδυναμίες που δεν κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στην κυριαρχία της. Παρόλο που στη συνείδηση των περισσοτέρων καταναλωτών τα γραπτά μηνύματα φαντάζουν ως μία εύχρηστη και φθηνή μορφή επικοινωνίας, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η σύνταξη ενός κειμένου με τη βοήθεια ενός πολύ περιορισμένου αριθμού πλήκτρων και η προεπισκόπησή του μέσω της ασπρόμαυρης, μικροσκοπικής οθόνης που ενσωματώνουν ακόμη και σήμερα τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, αποτελεί μία δυσάρεστη όσο και χρονοβόρα διαδικασία.
Ενώ λοιπόν το άβολο πληκτρολόγιο ενός PDA, ενός φορητού υπολογιστή ή ακόμη και ενός φθηνού desktop αρκεί για να μας αποτρέψει από την αγορά του προϊόντος, οι καταναλωτές εξακολουθούν να «παλεύουν» με τον αντίχειρά τους για να πληκτρολογήσουν το μήνυμα που επιθυμούν, να του ρίξουν μία τελευταία ματιά και να το αποστείλουν. Τα διπλοπατημένα πλήκτρα, τα περιορισμένα σημεία στίξης, η παντελής αδυναμία μορφοποίησης του κειμένου, ακόμη και η εμφανής δυσκολία με την οποία μεταφερόμαστε από τη μία άκρη του κειμένου στην άλλη, δεν κατάφεραν να αποτελέσουν σοβαρά εμπόδιο στη διάδοση της υπηρεσίας, αφού σε πείσμα κάθε λογικής η εντύπωση που εξακολουθούν να έχουν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων ακόμη και σήμερα είναι ότι τα γραπτά μηνύματα είναι… εύχρηστα! Για να ξεπεράσουν μάλιστα μερικές από τις αδυναμίες του συστήματος, οι χρήστες εφευρίσκουν συντομογραφίες που μειώνουν το μέγεθος των λέξεων, προσθέτουν smilies κατά τα πρότυπα των email για να εκφράσουν συναισθήματα ή δημιουργούν ASCII εικόνες που συνοδεύουν και εμπλουτίζουν στοιχειωδώς το κείμενο. Παράλληλα, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων προσπάθησαν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος, εισάγοντας λεξικά Τ9 που μειώνουν το χρόνο πληκτρολόγησης και βελτιώνοντας την εργονομία τόσο του πληκτρολογίου, όσο και της οθόνης.
Από την άλλη πλευρά, τα γραπτά μηνύματα θεωρούνται εξαιρετικά φθηνά κάτι που ισχύει μοναχά εν μέρει. Ως απόλυτη τιμή, το κόστος των 0,0850 ευρώ / μήνυμα δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ασήμαντο, όμως λαμβάνοντας υπόψη τον ελάχιστο όγκο δεδομένων που διακινεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με κάθε μήνυμα που αποστέλλουμε, και προχωρώντας στους απαραίτητους υπολογισμούς, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χρέωση ανά byte είναι εκατοντάδες φορές υψηλότερη σε σχέση με την απλή φωνητική επικοινωνία. Σε αντίθεση μάλιστα με τις χρεώσεις για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που μειώνονται, το κόστος ανά μήνυμα SMS μειώθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς και ποτέ δεν αποτέλεσε το κύριο πεδίο τιμολογιακής αντιπαράθεσης.
Ουσιαστικά, η επιτυχία των μηνυμάτων SMS αποτέλεσε μία τεράστια έκπληξη για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αφού σε πείσμα όλων των προβλέψεών τους οι καταναλωτές προτίμησαν να… παιδεύονται. Το παράδοξο είναι ότι σε αυτήν ακριβώς τη δυσκολία επικεντρώνεται και ο βασικός λόγος επιτυχίας των SMS, αφού η νέα γενιά, που πάντα αναζητούσε μία ξεχωριστή μορφή επικοινωνίας, αποφάσισε να ξεπεράσει ή καλύτερα να αγνοήσει τους περιορισμούς του interface και να υιοθετήσει πλήρως τα μηνύματα κειμένου. Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες δεν στράφηκαν ποτέ προς την υπηρεσία SMS και ελάχιστοι καταναλωτές σεβαστής ηλικίας γνωρίζουν σήμερα πώς να λαμβάνουν ή να αποστέλλουν μηνύματα.
Τα γραπτά μηνύματα SMS αποτελούνται από 160 το πολύ χαρακτήρες, που μπορούν να περιλαμβάνουν γράμματα, σημεία στίξης και άλλα σύμβολα. Η αποστολή μηνυμάτων σε δυαδική μορφή (binary format) επίσης υποστηρίζεται και χρησιμοποιείται σήμερα για την αποστολή ringtones και logos. Στην πραγματικότητα, οι δύο αυτές υπηρεσίες διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχία των μηνυμάτων SMS, αφού επέτρεψαν στους νεαρούς κυρίως καταναλωτές να διαφοροποιήσουν τη συσκευή τους και να νιώσουν «ξεχωριστοί». Ικανοποίησαν δηλαδή την έμφυτη ανάγκη των νέων ανθρώπων για διαφοροποίηση και ανεξαρτητοποίηση. Τις δυνατότητες των ringtones ανακάλυψε πρώτος τον Ιούλιο του 1999 ο εικοσιτριάχρονος James Winsoar, που συνειδητοποίησε ότι το ενσωματωμένο χαρακτηριστικό των συσκευών Nokia που επέτρεπε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προσθέτουν το δικό τους λογότυπο και ήχο κλήσης, μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και οι καταναλωτές προς όφελός τους.
Η υπηρεσία Short Message Service χαρακτηρίζεται ως υπηρεσία «store and forward», κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το μήνυμα δεν αποστέλλεται άμεσα προς τον προορισμό του. Αντιθέτως, το μήνυμα περνά πρώτα από ένα SMS Center όπου και αποθηκεύεται, ενώ όταν απελευθερωθούν οι πόροι του δικτύου προωθείται προς τον τελικό αποδέκτη. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση χιλιάδων συνδρομητών, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των πόρων του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα χαρακτηριστικά SMS compression και SMS concatenation, που επιτρέπουν την αποστολή μεγαλύτερων γραπτών μηνυμάτων μέσω συμπίεσης και επανένωσης 2 ή περισσοτέρων μικρότερων μηνυμάτων στον κινητό του αποδέκτη αντίστοιχα, προσέφεραν στους καταναλωτές έναν απλό τρόπο διακίνησης μεγαλύτερης ποσότητα πληροφοριών, ενώ το πρότυπο «Smart Messaging» της Nokia χρησιμοποιείται από υπηρεσίες Over The Air (OTA) για την αποστολή operator logos, αναβαθμίσεων, picture messaging κ.λπ. Τέλος, η τεχνολογία Picture Messaging αποτέλεσε την πρώτη, στοιχειώδη προσπάθεια εμπλουτισμού των κειμένων με ασπρόμαυρες εικόνες ανάλυσης 72 x 28 pixels, ενώ ένας σύντομος χαιρετισμός 120 το πολύ χαρακτήρων προβάλλεται στο κάτω μέρος του μηνύματος.
Καθώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επικεντρώνουν τη διαφημιστική τους εκστρατεία στη δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών μέσω της ενσωματωμένη κάμερας που διαθέτουν οι νέες συσκευές, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν ταυτίσει τα μηνύματα MMS με την αποστολή εικόνων. Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου, αφού μέσω των μηνυμάτων MMS θα μπορούμε να στείλουμε κείμενο, ήχους, φωτογραφίες, βίντεο, παρουσιάσεις, διαγράμματα και ένα σωρό αποθηκευμένα αρχεία. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η νέα τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο το ψηφιακό υλικό που αποστέλλουμε θα προβάλλεται στο κινητό του αποδέκτη, δημιουργώντας παρουσιάσεις που θυμίζουν έντονα το PowerPoint. Αυτό σημαίνει ότι η προβολή ενός μηνύματος μπορεί να ξεκινά με την εμφάνιση μίας εικόνας, να συνεχίζεται με την εμφάνιση του κειμένου και με μικρή χρονική καθυστέρηση να ξεκινά η αναπαραγωγή της μουσικής που έχουμε περιλάβει.
Για να σκηνοθετήσουμε την παρουσίασή μας δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα SMIL (Synchronized Mυltimedia Integration Language), που σε γενικές γραμμές θυμίζει HTML (HyperText Markup Language) και η οποία χρησιμοποιείται ήδη στο Internet. Όπως είναι φυσικό, οι χρήστες δεν θα ασχοληθούν με τον προγραμματισμό, αφού θα κυκλοφορήσουν οι απαραίτητες εφαρμογές ή διαδικτυακές υπηρεσίες που θα απλοποιούν τη διαδικασία.
Για να γίνει η εφικτή η αποστολή του multimedia περιεχομένου, θα πρέπει το μέγεθος του μηνύματος να αυξηθεί δραστικά σε σχέση με τα μόλις 140 bytes των SMS. Πραγματικά, οι προδιαγραφές της υπηρεσίας MMS επιτρέπουν την αποστολή μηνυμάτων οποιουδήποτε μεγέθους, όμως οι σύγχρονες συσκευές κινητής τηλεφωνίας και οι δυνατότητες των σημερινών δικτύων επιβάλλουν περιορισμούς που κυμαίνονται μεταξύ 30 και 40 Kbytes. Με τη διάδοση της τεχνολογίας και κυρίως με τον ερχομό των δικτύων 3G που προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα και χωρητικότητα, το μέγεθος αυτό θα αυξηθεί σημαντικά και θα επιτρέψει την αποστολή σύντομων αποσπασμάτων βίντεο. Η αποστολή multimedia ψηφιακού υλικού θα επιτρέψει την ανάπτυξη μίας μεγάλης ποικιλίας υπηρεσιών, όπως η αθλητική ενημέρωση με εικόνες και βίντεο με τις κυριότερες φάσεις ενός αγώνα, την αποστολή μετεωρολογικών προβλέψεων με εικόνες, την χρηματιστηριακή ενημέρωση κ.λπ.
Μελετώντας τις προδιαγραφές της υπηρεσίας Multimedia Messaging Service, διαπιστώνουμε ότι σε αρκετά σημεία ακολουθεί την πεπατημένη των SMS, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εισάγει νέες τεχνολογίες και λύσεις. Σε αντιστοιχία με το παρελθόν, η υπηρεσία υποστηρίζει την αναφορά μηνυμάτων και χαρακτηρίζεται ως “store and forward”, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματα MMS μεταφέρονται αρχικά στο MMS Center όπου και αποθηκεύονται. Η συνέχεια είναι περισσότερο περίπλοκη, αφού το κέντρο αποθήκευσης των μηνυμάτων αποστέλλει στον χρήστη ειδοποίηση ότι παρέλαβε το μήνυμά του, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιεί τον τελικό αποδέκτη ότι έχει ένα νέο μήνυμα MMS που τον περιμένει. Ο αποδέκτης της ειδοποίησης μπορεί να «κατεβάσει» από το κέντρο το μήνυμα MMS και όταν το πράξει το MMS Center θα αποστείλει μία τελική επιβεβαίωση (Message delivered) στον αρχικό αποστολέα.
Σε ένα περιβάλλον SMS, η αποθήκευση των μηνυμάτων επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του δικτύου και ταυτόχρονα δεν απαιτεί σημαντικό χώρο για την αποθήκευσή τους. Στην περίπτωση των MMS, η στρατηγική αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς τα μεγέθη είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερα και ο αποθηκευτικός χώρος που απαιτείται αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός. Το αυξημένο κόστος έχει οδηγήσει τις περισσότερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην αποθήκευση των μηνυμάτων MMS για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ όσοι χρήστες θέλουν να δημιουργήσουν ένα προσωπικό αρχείο μπορούν να πληρώσουν για την εσαεί αποθήκευσή των μηνυμάτων τους σε ένα «προσωπικό άλμπουμ».
Ο server που χρησιμοποιείται για την προσωρινή αποθήκευση των μηνυμάτων MMS έχει αυξημένες αρμοδιότητες, αφού μεταξύ άλλων θα πρέπει να διαπιστώνει εάν η συσκευή του αποδέκτη μπορεί να δεχθεί μηνύματα MMS. Σήμερα, εκατομμύρια συσκευές σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία και επομένως η προώθηση των μηνυμάτων MMS σε αυτές θα ήταν το λιγότερο ανούσια και οικονομικά ασύμφορη. Αντιθέτως, η δυνατότητα ελέγχου της συσκευής του αποδέκτη, επιτρέπει στο MMS Center να αποστέλλει το μήνυμα μόνο όταν η τεχνολογία υποστηρίζεται πλήρως, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αποστέλλεται ένα απλό μήνυμα SMS με μία ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) από όπου ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει και να προβάλλει το μήνυμά του. Ανάλογα με τις δυνατότητες της συσκευής, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρωτόκολλο WAP για να μπει στο Internet μέσω του κινητού τηλεφώνου, ή να εκμεταλλευτεί τον υπολογιστή του. Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται όταν η συσκευή είναι μεν συμβατή με τα μηνύματα MMS, όμως οι περιορισμένη υποστήριξη που παρέχει δεν της επιτρέπει να προβάλει κάποιο μήνυμα. Για παράδειγμα, εάν το μήνυμα MMS έχει μέγεθος 40Kbytes ενώ η συσκευή υποστηρίζει μεγέθη έως και 30 Kbytes, ο χρήστης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση και οδηγίες για την προβολή του μηνύματος. Τέλος, σημαντική κρίνεται και η δυνατότητα μετατροπής του περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που επιτρέπει τη μετατροπή μίας έγχρωμης εικόνας που περιλαμβάνεται σε ένα μήνυμα MMS σε ασπρόμαυρη, όταν αυτή προβάλλεται σε συσκευή με ασπρόμαυρη οθόνη.
Για την αποστολή των μηνυμάτων MMS χρησιμοποιείται σήμερα το αποτυχημένο εμπορικά πρωτόκολλο WAP, σε συνδυασμό με το GPRS που μπορεί σε αρχική φάση να ικανοποιήσει τις αυξημένες απαιτήσεις των multimedia μηνυμάτων. Το παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το σχεδόν ξεχασμένο WAP αναδεικνύεται σε φορέας μίας νέας τεχνολογίας, έστω και προσωρινά αφού με την έλευση των δικτύων 3G δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί κάποιο βελτιωμένο πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα SMS, η τεχνολογία Digital Rights Management που χρησιμοποιείται για την προστασία του ψηφιακού υλικού αναμένεται να κάνει σύντομα αισθητή την παρουσία της. Η δυνατότητα αποστολής προστατευμένου ψηφιακού υλικού, όπως ringtones και screensavers θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ανάλογων εμπορικών υπηρεσιών, προσφέροντας υψηλότερα κέρδη στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είτε άμεσα, με τη δραστηριοποίησή τους στο χώρο, είτε έμμεσα από τη χρέωση των μηνυμάτων MMS.
Η μετάβαση από ένα σύστημα επικοινωνίας που βασίζεται μοναχά στο κείμενο σε ένα νέο που συνδυάζει εικόνα, βίντεο και ήχο, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως μία θετική και επιθυμητή εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, το κόστος της υπηρεσίας σήμερα είναι αρκετά υψηλό, κάτι που μας υποχρεώνει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους της, θετικές και αρνητικές, ώστε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Στη σημερινή της μορφή (2003), η αποστολή και λήψη μηνυμάτων MMS χαρακτηρίζεται από μία σειρά περιορισμών, που μειώνουν την αξία της υπηρεσίας και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για τη χρησιμότητά της.
Ξεκινώντας από το μέγεθος του μηνύματος που ανέρχεται μόλις σε 30Kb, παρατηρούμε ότι η ποσότητα των δεδομένων που διακινείται επαρκεί μοναχά για την αποστολή μίας φωτογραφίας ανάλυσης 640x480 pixels και του ανάλογου συνοδευτικού κειμένου, ενώ για τη συγχρονισμένη παρουσίαση κειμένου, εικόνων και ήχων με τη βοήθεια της γλώσσας SMIL θα πρέπει περιμένουμε για αρκετό καιρό ακόμη. Ουσιαστικά, η υπηρεσία MMS έχει σχεδιαστεί για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, που θα μπορούν να διακινήσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων και έτσι να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες που παρέχουν οι προδιαγραφές της τεχνολογίας. Η χρήση του GPRS ως φορέα των μηνυμάτων σήμερα δεν αποτελεί παρά έναν προσωρινό, πλην έντιμο, συμβιβασμό, που λειτουργεί περισσότερο ως τρόπος εξοικείωσης των καταναλωτών με την υπηρεσία παρά ως ένας πλήρης και αποτελεσματικός τρόπος εφαρμογής της. Από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες των περισσότερων κινητών τηλεφώνων σήμερα είναι εξίσου περιορισμένες, με αποτέλεσμα η ποιότητα των φωτογραφιών που προβάλλουν και του βίντεο που αναπαράγουν να χαρακτηρίζεται χαμηλή και σίγουρα απογοητευτική για τους περισσότερους χρήστες που έσπευσαν να υιοθετήσουν την τεχνολογία βασιζόμενοι στη διαφημιστική εκστρατεία των εταιρειών.
Έτος | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 |
---|---|---|---|---|---|---|
Μηνύματα | 0 | 115 | 1099 | 2938 | 7926 | 12450 |
Έτος | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 |
---|---|---|---|---|---|---|
Μηνύματα | 102,907 | 147,273 | 174,745 | 179,111 | 186,591 | 190,745 |
* Αριθμοί σε εκατομμύρια
Με βάση τη σημερινή κατάσταση, θα μπορούσε κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το μέλλον των MMS προδιαγράφεται ζοφερό. Μία τέτοια εκτίμηση θα ήταν μάλλον ατυχής και σίγουρα πρόωρη, αφού τα δίκτυα 3G βρίσκονται σχεδόν προ των πυλών και οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων εξελίσσουν με γρήγορους ρυθμούς τις συσκευές που παράγουν, βελτιώνοντας δραματικά την ποιότητα του προβαλλόμενου ψηφιακού υλικού. Από την άλλη πλευρά, στο διαδίκτυο έχουν ήδη εμφανιστεί εκατοντάδες δικτυακοί τόποι που παρουσιάζουν τις καλύτερες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με τη βοήθεια μίας ενσωματωμένης κάμερας σε κινητό τηλέφωνο, ενώ οι εμπορικές υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τα μηνύματα MMS κάνουν ήδη τα πρώτα βήματά τους προσφέροντας μία μεγάλη ποικιλία περιεχομένου, που εκτείνεται από απλές εικόνες και πολυφωνικά ringtones, έως την αποστολή ειδήσεων με εικόνες, βίντεο και ήχο. Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές είναι αυτοί που θα επιλέξουν εάν η νέα τεχνολογία τους εξυπηρετεί, όπως ακριβώς έπραξαν πριν από 11 χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε η «δύσχρηστη» και «αναχρονιστική» τεχνολογία των SMS.
Η ταχύτητα με την οποία οι νέες κυρίως γενιές ασπάζονται τις σύγχρονες τεχνολογίες και το αίσθημα εντυπωσιασμού που προκαλεί η υπηρεσία MMS, αποτελούν δύο καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία της, που ίσως αποδειχθούν αρκετοί για να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια. Το σίγουρο είναι ότι η λεγόμενη killer application που θα προσελκύσει σαν μαγνήτης τους καταναλωτές δεν έχει ακόνη κάνει την εμφάνισή της, αφού η αποστολή μετεωρολογικών προβλέψεων και νέων με εικόνες και ήχους δεν αποτελούν παρά ένα στοιχειώδη τρόπο αξιοποίησή του νέου τρόπου επικοινωνίας.