Γιάννης Ανδρουλάκης

e-epaggelmaties "αποκτήστε επαγγελματική στέγη στο διαδίκτυο"

Λειτουργικό σύστημα για Smart Phones

Αν και οι περισσότεροι χρήστες δεν ενδιαφέρονται για το λειτουργικό σύστημα που εξοπλίζει το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν, η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί πεδίο ισχυρής αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού. Κυριότεροι ανταγωνιστές σήμερα είναι από την μία πλευρά οι εταιρείες Sony Ericsson, Siemens, Nokia και Samsung (που μαζί με άλλες εταιρείες συνασπίστηκαν τον Ιούνιο του 1998 ιδρύοντας μία στρατηγική συμμαχία) και από την άλλη η Microsoft, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα Palm OS και το Linux που αγωνίζονται για ένα μικρότερο - προς το παρόν - μερίδιο της αγοράς.

Microsoft

Εδώ και πολλά χρόνια, η Microsoft έχει καταφέρει να επιβάλλει την κυριαρχία της στο χώρο των λειτουργικών συστημάτων για προσωπικούς υπολογιστές, με τα Windows στις διάφορες εκδόσεις τους να κυριαρχούν απόλυτα στην αγορά. Παρόλο που ο χώρος των desktop συστημάτων παραμένει εξαιρετικά σημαντικός για την εταιρεία, η Microsoft έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο mobile computing (στο οποίο εντάσσονται και τα «έξυπνα κινητά τηλέφωνα»), καθώς οι νέες αγορές που αναδύονται θα της επιτρέψουν να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της.

Η πρώτη κίνηση του κολοσσού από το Redmond πραγματοποιήθηκε το 1999, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει το δικό της λειτουργικό σύστημα (κωδική ονομασία Stinger) για κινητά τηλέφωνα και άλλες ψηφιακές ασύρματες συσκευές. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και τα πρώτα προϊόντα που ενσωμάτωναν το Smartphone 2002 παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο του 2002. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Microsoft ήταν η καθυστέρηση στην διάδοση του GPRS και για το λόγο αυτό, τα πρώτα SmartPhones κυκλοφόρησαν στην ευρωπαϊκή και όχι στην αμερικανική αγορά όπως παραδοσιακά επιλέγει η εταιρεία.

Windows Smartphone 2002   Windows Smartphone 2002   Windows Smartphone 2002

Το νέο λειτουργικό σύστημα βασίστηκε στον πυρήνα των Windows CE 3.0 και κύριος στόχος του ήταν να προσφέρει στα κινητά τηλέφωνα δυνατότητες που μέχρι τότε διέθεταν μόνο τα PDA. Μεταξύ άλλων, οι συσκευές που ενσωματώνουν το SmartPhones 2002 περιλαμβάνουν τη δυνατότητα διαχείρισης, αποστολής και λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έναν εύχρηστο contact manager, και τις γνωστές από τους προσωπικούς υπολογιστές εφαρμογές Media Player, Internet Explorer και Messenger σε πιο ελαφριές εκδόσεις.

Παρόλο που οι αναβαθμισμένες δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος μεταβάλλουν το χαρακτήρα των συσκευών, τα Smartphones παραμένουν κινητά τηλέφωνα και το λογισμικό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση του με ένα μόνο χέρι. Οι εφαρμογές που υποστηρίζουν το σύστημα στόχο έχουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες των συσκευών, προσφέροντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία στους ιδιοκτήτες τους. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση της Microsoft που θεωρεί τα Smartphones προϊόντα κλειδιά για την συνολική στρατηγική της εταιρείας, με τελικό στόχο τη δημιουργία μίας κοινής πλατφόρμας για διαφορετικά προϊόντα και ψηφιακές συσκευές.

Μεταξύ των σημαντικότερων εφαρμογών τους περιλαμβάνουν οι συσκευές που βασίζονται στο λειτουργικό της Microsoft είναι το Mobile Outlook, η έκδοση του γνωστού λογισμικού για φορητές συσκευές, καθώς και ένας εύχρηστος browser που υποστηρίζει την προβολή περιεχομένων σε WML (WAP), HTML, και CHTML (imode). Ο mobile Internet Explorer περιλαμβάνει υποστήριξη για τα πρωτόκολλα ασφάλειας SSL και WTLS 3, ενώ η σύνδεση με το Internet επιτυγχάνεται μέσω GPRS σε ταχύτητες που θα φθάνουν τα 171.2Kbps.

Δυστυχώς, οι νέες εκδόσεις των εφαρμογών που κυκλοφορεί κατά καιρούς η Microsoft δεν μπορούν να εγκατασταθούν από τον χρήστη, παρά μόνο μέσα από update που θα αναλάβει ο τοπικός αντιπρόσωπος της εταιρείας που κατασκεύασε το κινητό τηλέφωνο. Προς το παρόν, το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας βρίσκεται στην έκδοση 2003, όμως σύντομα αναμένεται και η έκδοση 2005 που θα αναλάβει να καλύψει μέρος της διαφοράς που χωρίζει την εταιρεία από τους ανταγωνιστές της.

Πλατφόρμα Symbian

Οι εταιρείες που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των ασύρματων συσκευών, μεταξύ των οποίων οι Nokia, Panasonic, Samsung, Siemens και Sony Ericsson, συνασπίστηκαν το 1998 με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού λειτουργικού συστήματος. Ένας από τους κύριους στόχους του συνασπισμού ήταν να εμποδίσει την είσοδο της Microsoft στην προσοδοφόρα και πολλά υποσχόμενη νέα αγορά, μέσα από την καθιέρωση ενός ανοικτού λειτουργικού συστήματος για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Στη μετοχική του σύνθεση της Symbian, όπως ονομάστηκε ο συνασπισμός αυτός, συμμετείχε και η βρετανική εταιρεία Psion, πάνω στο λογισμικό της οποίας βασίστηκε το λειτουργικό σύστημα.

Στο στρατόπεδο αυτό ανήκε αρχικά και η Motorola, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων μετά από την Nokia, όμως αργότερα η εταιρεία άλλαξε στρατηγική. Τον Αύγουστο του 2003, η Motorola κυκλοφόρησε την συσκευή A760 που βασιζόταν στο Linux, ενώ μερικούς μήνες αργότερα πούλησε το μερίδιό που κατείχε στη Symbian (19% των μετοχών) στις Nokia και Psion και μεταπήδησε στο στρατόπεδο της Microsoft. Στην πραγματικότητα, η Motorola θέλει να διατηρήσει μία ουδέτερη στάση μεταξύ των δύο διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων, εκφράζοντας την πρόθεσή της να παρουσιάζει συσκευές που θα στηρίζονται και στις δύο πλατφόρμες, χωρίς να αποκλείεται η κυκλοφορία smart phones που θα βασίζονται στο Linux ή σε άλλο λογισμικό.

Οι ανακατατάξεις στο στρατόπεδο της Symbian συνεχίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2004, όταν η Nokia επιχείρησε να εξαγοράσει το μερίδιο της Psion αποκτώντας έτσι το 63% των μετοχών. Μία τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην φινλανδική εταιρεία να ελέγξει πλήρως την πλατφόρμα, φέρνοντας σε μάλλον δύσκολη θέση τις υπόλοιπες εταιρείες που ανήκουν στον συνασπισμό. Τα σχέδια της εταιρείας δεν ευοδώθηκαν τελικά, καθώς οι υπόλοιποι μέτοχοι χρησιμοποίησαν το δικαίωμά τους να αγοράσουν και αυτοί μέρος των μετοχών της Psion (ύψους 31,1% των συνολικών), με βάση τα ήδη υπάρχοντα ποσοστά. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο της Nokia να ανέλθει σε 47%, αποκαθιστώντας την ισορροπία.

Μερίδιο αγοράς Δεύτερο Εξάμηνο 2003-2004
ΠλατφόρμαQ2 2004ΠοσοστόQ2 2003Ποσοστό Αύξηση
Σύνολο5.933.330100%4.099.150100% +45%
Symbian2.429.93041%1.494.30036,5%+63%
Microsoft1.360.22022,9%927.08022,6%+47%
PalmSource1.335.81022,5%1.266.50030,9%+5%
Linux114.7201,9%14959.160+94%
Άλλη692.650 11,7%149352.100+97%

Το λειτουργικό σύστημα της Symbian αναπτύχθηκε για να εξοπλίσει συσκευές που συνδύαζαν τα χαρακτηριστικά κινητών τηλεφώνων και handheld υπολογιστών, ενώ οι προκάτοχοί του ενσωματώνονταν στα προϊόντα της Psion ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Όταν η Symbian ιδρύθηκε το 1998, το λογισμικό είχε ήδη φθάσει σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας, σε αντίθεση με τα Windows CE που κυκλοφορούσαν για 2 μόλις χρόνια. Σήμερα, το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει multi-tasking και είναι σχεδιασμένο ειδικά για κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζουν δίκτυα 2G, 2.5G και 3G. Πρόκειται για μία επιλογή που προέκυψε στην πορεία, καθώς οι αρχικές προθέσεις του συνασπισμού ήταν το λογισμικό να καλύψει όλες τις φορητές συσκευές ασύρματης επικοινωνίας. Το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει την Java Virtual Machine και εφαρμογές γραμμένες σε μία τροποποιημένη έκδοση της C++, ενώ προσφέρεται σε όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων κατόπιν σχετικής άδειας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι τα ανοικτά πρότυπα που ενσωματώνει, επιτρέποντας σε οποιαδήποτε εταιρεία να αναπτύξει εφαρμογές που να το υποστηρίζουν. Η τελευταία έκδοσή του συστήματος είναι η Symbian v8.0, ενώ το σύνολο των συσκευών Symbian που πουλήθηκαν κατά την διάρκεια του 2003 ανήλθαν σε 6,67 εκατομμύρια. Για το πρώτο τρίμηνο του 2004, οι πωλήσεις έφθασαν τα 2,4 εκατομμύρια και μας προϊδεάζουν για μία σημαντική αύξηση για το σύνολο του έτους.

Linux σε κινητά τηλέφωνα;

Τον Φεβρουάριο του 2003, η Motorola αιφνιδίασε την αγορά όταν ανακοίνωσε την κυκλοφορία της συσκευής A760 που βασίζεται στο Linux. Το κινητό τηλέφωνο περιλαμβάνει ενσωματωμένη κάμερα, βίντεο και MP3 player, δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και μία έγχρωμη οθόνη touch screen, ενώ η υποστήριξη για την Java Virtual Machine της Sun Microsystems επιτρέπει την εκτέλεση ενός μεγάλου αριθμού Java εφαρμογών.

Το μοντέλο A760 βασίζεται σε μία έκδοση του Linux που ανέπτυξε η εταιρεία MontaVista Software, που σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της (όπως η Red Hat) εξειδικεύεται σε προϊόντα λογισμικού για μικρές, embedded συσκευές, όπως DVD player και routers. Αξίζει να σημειωθεί ότι η MontaVista αντλεί τα έσοδά της από την πώληση εργαλείων προγραμματισμού για Linux, όχι όμως και την διάθεση του ίδιου του λειτουργικού συστήματος. Παρόλα αυτά, στόχος της Motorola δεν ήταν να μειώσει το κόστος των συσκευών υιοθετώντας ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα, αλλά να επιταχύνει την ανάπτυξη λογισμικού για τη νέα συσκευή της, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την βοήθεια της κοινότητας ανοικτού λογισμικού που ασχολείται με την java και το Linux.

Η κυκλοφορία της συγκεκριμένης συσκευής σηματοδοτεί μία αλλαγή στρατηγικής για την Motorola, που έκτοτε έχει κυκλοφορήσει και άλλα κινητά τηλέφωνα που ενσωματώνουν το Linux. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2002 η Metrowerks (θυγατρική της Motorοla) εξαγόρασε Embedix, μία από τις πρώτες εταιρείες που ενσωμάτωσε το Linux σε embedded συσκευές. Παράλληλα, η Motorola ηγείται ενός συνασπισμού εταιρειών (μεταξύ των οποίων οι Nokia, Vodafone, Samsung, NTT DoCoMo και Symbian) που καθορίζουν τις προδιαγραφές της Java για μικρές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Για τους εκπροσώπους της Motorola, «σημασία δεν έχει ποιο λειτουργικό σύστημα ενσωματώνει κάθε συσκευή, αλλά τι εφαρμογές μπορεί να τρέξει», αναφερόμενοι εμμέσως στην υποστήριξη της Java. Από την πλευρά της, η Microsoft, που αντιτίθεται τόσο στο Linux όσο και στην Java, προωθεί την πλατφόρμα .Net Compact Framework για τον προγραμματισμό σε handheld συσκευές, ενώ και οι εκπρόσωποι της Nokia υποστήριξαν ότι σε αντίθεση με την πλατφόρμα Series 60 που αναπτύχθηκε εξαρχής για handheld συσκευές, το Linux απευθυνόταν προς servers και επομένως προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα. Μερικές ακόμη συσκευές που ενσωματώνουν το Linux είναι η SCH-i519 της Samsung, η E2800 της κινεζικής E28, οι A768, A780 και E680 της Motorola και άλλες.

PalmSource - PalmOS

Το λειτουργικό σύστημα Palm OS κυριαρχεί στον χώρο των handheld συσκευών, αν και προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ανάλογα επιτεύγματα στην αγορά των smartphones. Μέχρι σήμερα, οι συσκευές που ενσωματώνουν το PalmOS ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ το λειτουργικό σύστημα διαθέτει 20 χιλιάδες τίτλους λογισμικού και 320 χιλιάδες developers, στρατηγικούς συνεργάτες και εταιρείες που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα χρήσης του.

Η πλατφόρμα Palm OS εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την κυκλοφορία του Palm Pilot το 1996, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια διατίθεται στην αγορά η έκδοση OS 5 που παρέχει υποστήριξη για επεξεργαστές ARM-compliant. Η αναβαθμισμένη έκδοση Garnet περιλαμβάνει υποστήριξη για μία μεγάλη ποικιλία αναλύσεων οθόνης, βελτιωμένη δικτυακή επικοινωνία, Bluetooth και άλλα, ενώ η έκδοση Cobalt αποτελεί την επόμενη γενιά της πλατφόρμας. Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση του Cobalt, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Palm έχει χωριστεί στις PalmSource και PalmOne, εκ των οποίων η πρώτη ασχολείται με την ανάπτυξη του software (λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές, εργαλεία κ.λπ.) και η δεύτερη με την ανάπτυξη του hardware (handhelds και smartphones).

Palm OS Cobalt 6.1   Palm OS Cobalt 6.1   Palm OS Cobalt 6.1

Η νεότερη έκδοση Palm OS Cobalt 6.1 (κωδική ονομασία Sahara) αποτελεί μία ριζική αλλαγή έναντι του παρελθόντος, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία της εταιρείας Be Inc που εξαγοράστηκε πρόσφατα. Η κυριότερη διαφορά του έναντι των παλιότερων εκδόσεων είναι η native υποστήριξη που παρέχει στους επεξεργαστές ARM, κάτι που σημαίνει ότι οι εφαρμογές του θα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Αντίθετα, το Palm OS 5 χρησιμοποιούσε ένα software layer που επέτρεπε στις παλαιότερες εφαρμογές που ήταν γραμμένες για τον επεξεργαστή Motorola Dragonball 68K να τρέχουν στους επεξεργαστές ARM, μία πρακτική που μείωνε τις επιδόσεις. Παρόλα αυτά, η μείωση αυτή δεν ήταν εμφανής καθώς οι επεξεργαστές ARM προσφέρουν έως και 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω την λειτουργία του software layer. Παρά την μεγάλη αυτή αλλαγή στο λειτουργικό σύστημα, το Cobalt διατηρεί την συμβατότητα με τις υφιστάμενες εφαρμογές, ενώ παράλληλα υποστηρίζει χαρακτηριστικά όπως protected memory, landscape και portrait mode, βελτιώνει το γραφικό περιβάλλον, και ενσωματώνει υποστήριξη για WiFi, Bluetooth και τηλεφωνική επικοινωνία μέσω δικτύων GSM/GPRS.

Υπέρ και κατά

Ο μεγαλύτερος φόβος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας είναι ότι η Microsoft θέλει να περιορίσει το ρόλο τους στην απλή κατασκευή hardware, ελέγχοντας πλήρως την ανάπτυξη και κυκλοφορία του απαραίτητου λογισμικού. Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει σημαντικά τα κέρδη των εταιρειών αυτών, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στην Microsoft να ελέγξει πλήρως την αγορά και να υπαγορεύσει τις όποιες μελλοντικές εξελίξεις, όπως έχει ήδη συμβεί με την αγορά προσωπικών υπολογιστών. Παράλληλα, οι μεγάλοι κατασκευαστές φοβούνται ότι εάν όλες οι συσκευές εξοπλίζονται με το ίδιο ακριβώς λογισμικό, η διαφορά που χωρίζει τις συσκευές τους με αυτές των ανταγωνιστών τους θα μειωθεί σημαντικά.

Πράγματι, τα βασικά σημεία διαφοροποίησης των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εστιάζονται στο σχεδιασμό του hardware, στις δυνατότητες που προσφέρει και στο GUI (Graphical User Interface) του λογισμικού. Με δεδομένο ότι ο εξωτερικός σχεδιασμός αντιγράφεται εύκολα, η ενσωμάτωση του ίδιου ακριβώς λογισμικού και γραφικού περιβάλλοντος σε όλα τα κινητά τηλέφωνα αναμένεται να οδηγήσει τους καταναλωτές σε όσο το δυνατόν φθηνότερα προϊόντα, μειώνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών. Αντίθετα, η Symbian ισχυρίζεται ότι προσφέρει το λειτουργικό σύστημα και οι κατασκευαστές μπορούν να αναπτύξουν το λογισμικό και το γραφικό περιβάλλον που επιθυμούν, αν και προς το παρόν οι επιλογές ουσιαστικά εξαντλούνται στα Series 60 και UIQ.

Από την άλλη πλευρά, το Smartphone 2002/2003 προέρχεται από το Windows CE με την Microsoft να προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απαιτήσεις του ώστε να «χωρέσει» στο hardware που προσφέρουν σήμερα οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της, το λειτουργικό σύστημα είναι αρκετά βαρύ και απαιτεί υψηλή επεξεργαστική ισχύ, πολύ μνήμη και οθόνες υψηλής ανάλυσης για να λειτουργήσει. Όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στο μέγεθος και το βάρος της συσκευής, καθώς επίσης και στην αυτονομία της. Τέλος, το κόστος για κάθε συσκευή ανέρχεται σε περίπου 5 δολάρια δημιουργώντας μία μικρή αλλά σημαντική οικονομική επιβάρυνση για την πλατφόρμα.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει σε θεωρητικό επίπεδο και το Linux, καθώς το λειτουργικό σύστημα δεν αναπτύχθηκε με γνώμονα τις handheld συσκευές αλλά τους ισχυρούς υπολογιστές. Από την άλλη πλευρά, το λογισμικό αυτό προσφέρει το πλεονέκτημα της ανοικτής αρχιτεκτονικής και της ελεύθερης διάθεσής του, δύο παράμετροι που παίζουν σημαντικό ρόλο στις προτιμήσεις των κατασκευαστών. Αντίθετα, το Series 60 αναπτύχθηκε εξαρχής για χρήση σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς οι ρίζες του φθάνουν στο αρχικό Psion OS. Οι δυνατότητες που προσφέρει είναι εφάμιλλου επιπέδου με το Smartphone, ενώ ο απαιτήσεις του είναι ελαφρά μόνο αυξημένες σε σχέση με ένα κοινό κινητό τηλέφωνο. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το Series 60 έχει αναπτυχθεί ξεχωριστά από την Nokia και δεν υποστηρίζεται από όλους τους κατασκευαστές.

Μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, κατά την διάρκεια του 2004 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων επιβραδύνθηκε, αν και σε σύγκριση με το περασμένο έτος οι πωλήσεις αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία αναμένει να εγγραφούν 1,5 δισεκατομμύριο επιπλέον συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ενώ εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα ξεπερνούν τα 595 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2004.

Σήμερα, το 98% των κινητών τηλεφώνων που πωλούνται εξοπλίζονται με ένα κλειστό (proprietary) λειτουργικό σύστημα που  αναπτύσσει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Το υπόλοιπο 2% αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατομμύρια συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούν ένα από τα λειτουργικά συστήματα που περιγράψαμε στην παρούσα ενότητα. Αν και η αγορά δεν φαίνεται να δικαιολογεί τον έντονο ανταγωνισμό, στην πραγματικότητα όλα δείχνουν ότι οι καταναλωτές απαιτούν χαρακτηριστικά, όπως μεγάλες οθόνες, βελτιωμένη πλοήγηση κ.λπ., που μπορούν να προσφέρουν μονάχα τα λειτουργικά συστήματα Symbian, Smartphones, PalmOS και Linux.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ABI, μέχρι τα 2009 τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με τα PDA που ενσωματώνουν δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας θα αποτελούν το 25% της συνολική αγοράς κινητής τηλεφωνίας, ενώ στο μέλλον η ψαλίδα θα μειώνεται συνεχώς. Προς το παρόν, η πλατφόρμα της Symbian δεν φαίνεται να απειλείται, καθώς το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της είναι σημαντικό. Σύμφωνα με την IDC, μέχρι το 2006 η Symbian θα έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς που της αναλογεί σε 53% έναντι 46% σήμερα, με την Microsoft να αποκομίζει το 27% της αγοράς και την Palm να περιορίζεται σε μόλις 10%. Το Linux, αν και διατίθεται δωρεάν, δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 4,2%.

Αντίθετα, εάν πιστέψουμε την έρευνα της εταιρείας Research and Markets, το Linux αναμένεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον, απειλώντας την κυριαρχία των δύο πρωτοπόρων. Η έρευνα υποστηρίζει ότι μέχρι το 2008 το 42,5% των συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα αφορά σε Smart phones, όμως προβλέπει ότι μετά τα πρώτα 3 χρόνια η ανάπτυξη του Linux θα απειλήσει τις υπόλοιπες πλατφόρμες εξαιτίας των ανοικτών προδιαγραφών του και του χαμηλού κόστους που προσφέρει. Εξίσου αισιόδοξα μηνύματα για το Linux περιλαμβάνει και η έρευνα της εταιρείας Canalys, σημειώνοντας ότι αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο λειτουργικό σύστημα με άνοδο της τάξεως του 97%..

Η ιστοσελίδα συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές της γλώσσας XHTML 1 Strict και CSS2
Author: Ioannis Androulakis