Γιάννης Ανδρουλάκης

e-epaggelmaties "αποκτήστε επαγγελματική στέγη στο διαδίκτυο"

Windows XP: Παράθυρα στο Μέλλον (Σελίδα 2η)

Για να διαβάσετε την προηγούμενη σελίδα του άρθρου για τα Windows XP, κάντε κλικ εδώ.

Καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 25ης Οκτωβρίου για την κυκλοφορία των Windows ΧΡ πλησιάζει, όλοι οι χρήστες, τελικοί καταναλωτές και επαγγελματίες, αισθάνονται ότι το νέο λειτουργικό σύστημα είναι φορέας μεγάλων αλλαγών, των μεγαλύτερων από την εμφάνιση των Windows 95. Τα Windows ΧΡ αποτελούν το καταληκτικό σημείο των προσπαθειών της Microsoft να ενώσει τη γραμμή των "καταναλωτικών" λειτουργικών της (Windows 95/98/Me) με αυτήν των "επαγγελματικών" Windows ΝΤ/2000, συνδυάζοντας την ελκυστική ευχρηστία των μεν με τη σταθερότητα των δε. Ακόμη, το νέο λειτουργικό είναι πολύ πιο πλούσιο και ογκώδες απ' οποιονδήποτε προκάτοχό του και κάνει χρήση της διαδικασίας Windows Ρroduct Αctiνation (WΡΑ) που γνωρίσαμε με το Office ΧΡ και αποτελεί τη ριζική στροφή της Microsoft στο θέμα της προστασίας των προϊόντων της από αθέμιτη χρήση. Η διαδικασία αυτή, η οποία δεν έχει ακόμα γίνει ευρύτερα κατανοητή, σε συνδυασμό με τα νέα χαρακτηριστικά έχει δημιουργήσει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας και αναμονής. Οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες προβληματίζονται ως προς τη σκοπιμότητα αγοράς του προϊόντος και περιμένουν τις πρώτες εμπειρίες και αντιδράσεις προτού αποφασίσουν τη διάθεση ενός καθ' όλα αξιοσέβαστου ποσού για την απόκτησή του. Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στις μικρές επιχειρήσεις, κυρίως όσον αφορά στο ποια από τις εκδόσεις του λειτουργικού ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους.

Περιβάλλον εργασίας

Το νέο υser interface που ανέπτυξε η Microsott για τα Windows ΧΡ παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους προκατόχους του. Ακολουθώντας τα πρότυπα του τελευταίου λειτουργικού συστήματος της Apple OS Χ, η νέα επιφάνεια εργασίας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ελαχιστοποιεί την ακαταστασία που προκαλούν τα εικονίδια. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες παραμετροποίησής του, οι οποίες σε συνδυασμό με μία σειρά νέων χαρακτηριστικών αλλά και βελτιώσεων σε ήδη υπάρχοντα, προκαλούν μία πολύ θετική αρχική εντύπωση στο χρήστη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το νέο γραφικό περιβάλλον κυριαρχείται από το μπλε χρώμα, που συμπληρώνεται με αρκετές δόσεις πράσινου για κουμπιά και ενδείξεις. Η μετάβαση από το συνηθισμένο γκρι απόχρωσης interface στο νέο πολύχρωμο περιβάλλον είναι εντυπωσιακή και σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στο σχεδιαστικό τμήμα των λειτουργικών συστημάτων της Μicrοsοft. Αλλωστε, η εταιρεία εργαζόταν από το 1999 για την ανάπτυξη ενός νέου user interface (κωδικός Luna), το οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στις σύγχρονες απαι­τήσεις για μεγαλύτερη ταχύτητα, ευκολία αλλά και αισθητική.

Το γραφικό περιβάλλον των Windows XP

VISUAL STYLES: Μία από τις βασικότερες καινοτομίες του νέου γραφικού περιβάλλοντος είναι η υποστήριξη των Visual Styles. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό skinning που βασίζεται στην ΧΜL και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα desktop themes. Μέσω αυτών, ο χρήστης μπορεί να προβεί σε οπτικές μετατροπές του συστήματός του, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην προσωπική αισθητική του και τις ανάγκες του. Οι αλλαγές αυτές δεν περιορίζονται στο λειτουργικό σύστημα (Task bar, Start Menυ, Control Ρanek, Windows, Web νiews, εικονίδια, κουμπιά κ.λπ.), αλλά επεκτείνονται και στις εφαρμογές. Για να εκμεταλλευτούν οι τελευταίες τη δυνατότητα αυτή, θα πρέπει κατά την ανάπτυξή τους οι εταιρείες λογισμικού να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα component και theme library της Microsoft.

Το μοναδικό Visual Stγle που περιλαμβανόταν στις προεκδόσεις των Windows ΧΡ ήταν το Ρrofessional, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Watercolor. Το skin αυτό δεν έτυχε ένθερμης υποστήριξης από το χώρο των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτόν η εταιρεία αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει με το Whistler (κωδική ονομασία Luna). Ετσι, από την προέκδοση Beta 2 η Microsoft προσφέρει δύο βασικά νisual styles, το Whistler που είναι το προεπιλεγμένο για τις εκδόσεις Home και Ρrofessional, και το Classic που παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τα Windows 2000. 0 έλεγχος των Visual Styles επιτυγχάνεται από τα Display Ρroperties, αλλά και από τα Sγstem Ρroperties/Ρerformance/Settings που προσφέρουν ποικιλία οπτικών εφέ, όπως watermarks και drop shadow.

ACTIVITY CENTERS: Η αρχική ανάπτυξη των Actiνity Centers τοποθετείται στις αρχές του 1999. Αν και ένας μεγάλος αριθμός τους προοριζόταν για ενσωμάτωση στα Windows Me, η Microsoft σύντομα αντιλήφθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν η αδυναμία εισαγωγής και ενσωμάτωσης του χαρακτηριστικού αυτού στον πυρήνα του προηγούμενου λειτουργικού συστήματος. Έτσι, παρ' όλο που τα Windows Me περιλαμβάνουν ορισμένα Αctiνity Centers (για παράδειγμα, Help & Support, Sγstem Restore και Windows Media Ρlayer 7), η ολοκληρωμένη υλοποίηση της τεχνολογίας αυτής μετακινήθηκε στην έκδοση των Windows ΧΡ.

Τα Αctiνity Centers είναι εφαρμογές που καταλαμβάνουν ένα μόνο παράθυρο (single­window applications) και είναι γραμμένες σε έναν συνδυασμό της HΤΜL και του παραδοσιακού Win32 ΑΡΙ. Σκοπός τους είναι η διευκόλυνση του νέου ή άπειρου χρήστη στην εκτέλεση λειτουργιών που δεν χρησιμοποιούνται συχνά. Η λογική πίσω από τα Αctiνity Centers είναι η εξής: Όταν μία λειτουργία εκτελείται συχνά, ο χρήστης θυμάται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και επομένως δεν απαιτείται η παροχή βοήθειας. Αντίθετα, όταν πρέπει να εκτελέσει μία λειτουργία που σπανίως χρησιμοποιεί, θα πρέπει να ξαναμάθει τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της. Σκοπός, λοιπόν, των Αctiνity Centers είναι να προσφέρουν ένα απλό και καθαρό υser nterface, που θα διευκολύνει τους χρήστες στην εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών.

START MENU: Το νέο Start Μenυ έχει δεχθεί ριζικές αλλαγές ως προς τη σχεδίαση αλλά και τη φιλοσοφία του. Επιφορτίζοντάς το με νέες λειτουργίες, η Microsoft κατάφερε να το μετατρέψει σε μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα εκκίνησης εφαρμογών και παραμετροποίησης του συστήματος. Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, έχουν προστεθεί τα εικονίδια Μy Computer και Μy Network Ρlaces, τα οποία συμπληρώνουν τις λειτουργίες των Control Ρanel και Ρrinter and Faxes. Για πρώτη φορά, λοιπόν, είναι δυνατός ο πλήρης έλεγχος και η ρύθμιση του συστήματος από ένα συγκεκριμένο σημείο, αναβαθμίζοντας το ρόλο του Start Μenυ. Παράλληλα, η αρκετά μεγαλύτερη έκταση που καταλαμβάνει οδήγησε τη Microsoft στη μετονομασία του σε Start Ρanel, όρος που τελικά δεν υιοθετήθηκε πλήρως.

 Start Menu

Ομως, περίοπτη θέση απολαμβάνουν και οι προεγκατεστημένες εφαρμογές που προσφέρει η εταιρεία, όπως οι Ιnternet Εxplorer, Outlook Εxpress, Windows Media Ρlayer, MSN Explorer και Τουr Windows ΧΡ. Κάτω ακριβώς από τα εικονίδια αυτά, η Microsoft περιέλαβε μία λίστα MRU (Most Frequentlγ Used) εφαρμογών, δηλαδή έναν κατάλογο με προγράμματα που ο χρήστης χρησιμοποιεί πιο συχνά. Ενώ όμως n, λίστα αυτή μεταβάλλεται, τα εικονίδια που αντιπροσωπεύουν το λογισμικό της Μicrοsoft παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους. Η τακτική αυτή αναμένεται να προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες λογισμικού, αφού αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον ανταγωνισμό.

Οι επιλογές στο Start Μenυ συμπληρώνονται από τους καταλόγους Recent Dοcuments, Μy Dοcuments, Μy Ρictures και Μy Μυsic, καθώς και από τα γνωστά πλέον εικονίδια Ηelp and Support, Search και Run. Τέλος, οι εφαρμογές που εγκαθίστανται από το χρήστη βρίσκονται υπό την ένδειξη Αll Ρrοgrams, ενώ έπειτα από μερικές ημέρες λειτουργίας οι εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξαφανίζονται κατά τα πρότυπα των Windows Μe και 2000. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραμετροποίηση του Start Μenυ είναι πολύ μεγάλη, προσφέροντας ποικιλία επιλογών που Θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη.

TASKBAR: Η φιλοσοφία "τακτοποίησης" του λειτουργι­κού συστήματος μέσω της ομαδοποίησης και συγκέντρωσης των ομοειδών λειτουργιών δεν Θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Taskbar των Windows ΧΡ. Η Μicrοsοft αντιλαμβανόμενη τον περιορισμένο χώρο που προσφέρεται για τις εφαρμογές, προχώρησε στην εισαγωγή ορισμένων πολύ σημαντικών βελτιώσεων. Για πρώτη φορά, τα εικονίδια που βρίσκονται στην Taskbar Nοtificatiοn Αrea (tray) και είναι ανενεργά εξαφανίζονται, απελευθερώνοντας τον πολύτιμο χώρο που καταλάμβαναν. Σε περίπτωση που η εφαρμογή που τα χρησιμοποιεί ενεργοποιηθεί, τα εικονίδια επανεμφανίζονται αυτόματα και συχνά συνοδεύονται από πλαίσια κειμένου που εξηγούν τις απαιτούμενες από το χρήστη ενέργειες. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο είναι η δυνατότητα καθορισμού της συμπεριφοράς κάθε εικονιδίου ξεχωριστά, προσφέροντας πρωτόγνωρη ευελιξία.

Ακόμα μία πιο σημαντική λειτουργία είναι η ομαδοποίηση των εικονιδίων που αντιστοιχούν στις ανοικτές εφαρμογές. Στα προηγούμενα λειτουργικά συστήματα της Μicrοsοft, όταν ο χρήστης άνοιγε διαδοχικά τον Ιnternet Explorer, το Μicrosof Wοrd και ξανά τον Ιnternet Έxplorer, τα εικονίδια που δημιουργούνταν στην Taskbar θα είχαν την ίδια ακριβώς σειρά. Αντίθετα, στα Windows ΧΡ τα εικονίδια του Ιnternet Εxplorer θα εμφανιστούν συνεχόμενα, αφού το περιεχόμενό τους είναι παρόμοιο. Επεκτείνοντας τη φιλοσοφία αυτή, όταν ο χώρος στην Taskbar είναι περιορισμένος, τα Windows ΧΡ αναλαμβάνουν την ομαδοποίησή τους. Αν λοιπόν κάποιος χρήστης διατηρεί
ανοικτά 4 παράθυρα του Intemet Explorer, 3 αρχεία του Wοrd και 5 emails, σε οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση των Windows τα παράθυρα στην Taskbar θα ήταν τόσο μικρά και δυσδιάκριτα, που ο χρήστης θα δυσκολευόταν να τα επιλέξει. Αντίθετα, στα Windows ΧΡ οι εφαρμογές ομαδοποιούνται σε 3 μόνο εικονίδια, που για το προηγούμενο παράδειγμα θα είχαν τις ενδείξεις "4 Ιntemet Explorer ", "3 Μicrοsοft Wοrd" και "5 Outlook Εxpress". Με κλικ πάνω στις ομαδοποιημένες εφαρμογές, μπορούμε να επιλέξουμε ποια θέλουμε να ανοίξουμε.

CONTROL PANEL: Το νέο Cοntrοl Ρanel έχει υποστεί τόσο μεγάλες αλλαγές, που λίγο θυμίζει τους προκατόχους του. Οι ρυθμίσεις που προσφέρει έχουν ταξινομηθεί σε κατηγορίες (Categοry view), οι περισσότερες από τις οποίες αποκαλύπτουν με τη σειρά τους μία νέα ομάδα λειτουργιών. Για παράδειγμα, η κατηγορία Appearance and Τhemes, περιλαμβάνει τις λειτουργίες Change the compυter's theme, Change the desktop background κ.λπ. Οι λειτουργίες αυτές συμπληρώνονται με το πλαίσιο See alsο, το οποίο περιλαμβάνει παρόμοιες ενέργειες όπως Fonts και Μουse Ρointers. Αν και το γραφικό περιβάλλον διαφέρει σημαντικά, οι επιλογές που παρέχονται δεν θα ξενίσουν τον έμπειρο χρήστη. Εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες User Αccounts και Ρerformance and Μaintenance, που δεν περιλαμβάνονταν στα Windows 9x και Μillenniυm.

ΑΝΤΙΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ! Τα desktop icons έχουν δημιουργήσει σημαντικά νομικά προβλήματα στη Μicrosoft κατά το παρελθόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 1998 η εταιρεία υποχρεώθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτρέψει την αφαίρεση του εικονιδίου για τον Ιnternet ΕxρΙοrer. Προς την κατεύθυνση αυτή είχε πιέσει τόσο η Netscaρe, που κυκλοφορούσε τον ανταγωνιστικό Cοmmunicator, όσο και η Compaq για διαφορετικούς φυσικά λόγους. Παράλληλα, η τελευταία αναβαθμισμένη έκδοση του Start Μenu έχει εκμηδενίσει την ανάγκη για εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας, αφού μεταξύ άλλων έχει ενσωματώσει και τα εικονίδιο συστήματος.

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν τη Μicrοsoft στην υιοθέτηση ενός νέου γραφικού περιβάλλοντος, με όσο το δυνατόν λιγότερα εικονίδιο
που θα είναι καλύτερα τακτοποιημένα. Η προεπιλεγμένη (default) διαμόρφωση της επιφάνειας εργασίας των Windows ΧΡ δεν περιλαμβάνει κανένα εικονίδιο πέρα από το Recycle Bin. Η νέα αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις εκ μέρους των εταιρειών λογισμικού, οι οποίες θα πρέπει τώρα να αναζητήσουν νέο χώρο για τοποθέτηση των links για τις εφαρμογές τους. Θεωρούν ότι ο χώρος στο Start Μenυ είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ενώ δεν γνωρίζουν ακόμα κατά πόσον θα μπορούν να τοποθετήσουν εκεί τα δικά τους εικονίδιο. Η Μicrosoft, πάντως, υπεραμύνεται της νέας πολιτικής της, υποστηρίζοντας ότι η νέα φιλοσοφία βασίστηκε σε σχόλια και παρατηρήσεις που δέχθηκε από χρήστες των Windows.

Οι αλλαγές δεν περιορίζονται βέβαια στα shortcuts των εταιρειών λογισμικού, αφού διαφορετική μεταχείριση θα έχουν και όσα δημιουργούνται από τους χρήστες. Η Μicrοsοft έχει λάβει δραστικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι το desktop θα είναι όσο το δυνατόν πιο τακτοποιημένο, περιλαμβάνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα Windows ΧΡ έχουν ενσωματωμένη μία λειτουργία καθαρισμού της επιφάνειας εργασίας (desktοp cleanup Wizard), που αναλαμβάνει την απομάκρυνση όσων shortcυts είναι νεκρά (dead links).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Προχωρώντας η Μicrosoft στον επανασχεδιασμό του user interface και την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών, ανέλαβε ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο. Το μοναδικό ερώτημα που τίθεται στις περιπτώσεις αυτές είναι αν οι αλλαγές είναι επιτυχημένες και αν δένουν μεταξύ τους αρμονικά. η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα καταφατική. η εισαγωγή χρώματος στο... μουντό γραφικό περιβάλλον των προηγούμενων εκδόσεων προσθέτει μία ευχάριστη νότα και ξεκουράζει το χρήστη. Επειτα από λίγες μόνο ημέρες εργασίας, οι χρωματικές αλλαγές συνηθίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του λειτουργικού συστήματος.

Παράλληλα, οι πολύ αυξημένες δυνατότητες παρομετροποίησης επιτρέπουν τη δημιουργία ενός interface "κομμένου και ραμμένου" στα μέτρα του χρήστη. Σε περίπτωση, πάντως, που κάποιος δεν συμφωνεί με τις αλλαγές αυτές, μπορεί να επιλέξει το εναλλακτικό Visual Style που προσφέρεται (Classic) και παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το περιβάλλον των Windows 2000. Πέρα όμως από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της Μicrοsοft, μεγαλύτερη σημασία έχουν οι λειτουργικές αναβαθμίσεις που έχουν ενσωματωθεί. Και σε αυτόν τον τομέα η εταιρεία διέπρεψε, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που διευκολύνει το χρήστη και επιτρέπει την αποδοτικότερη χρήση του υπολογιστή.

Πυρήνας: Σταθερότητα& Συμβατότητα

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να τονίζουμε ότι οι απαιτήσεις από το νέο λειτουργικό σύστημα είναι πολλαπλές. Στόχος είναι η φιλικότητα, η ευχρηστία, η συμβατότητα, η αξιοπιστία και η ασφάλεια. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού η ενοποίηση των δύο προηγούμενων λειτουργικών (Windows Μe και 2000) συνδυάζει τις διαφορετικές απαιτήσεις των οικιακών χρηστών και των επιχειρήσεων. Η Μicrosoft φαίνεται να έχει ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, αναπτύσσοντας μία σειρά από νέες τεχνολογίες που λειτουργούν σε δύο διαφορετικά επίπεδα: sοftware και hardware.

SOFTWARE: Σε αντίθεση με τα Windows 2000, η συμβατότητα των Windows ΧΡ με το ήδη υπάρχού software παύει να είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αν και τα προγράμματα που διαθέτουν οι οικιακοί χρήστες χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλία και αριθμό, η Μicrοsοft έπρεπε να διασφαλίσει την ομαλή μετάβασή του στο νέο λειτουργικό σύστημα. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε ένα ισχυρό πλέγμα προβλημάτων για την εταιρεία, η οποία για να τα αντιμετωπίσει προχώρησε στη δημιουργία μίας νέας ομάδας εργασίας με την ονομασία Αpplication Cοmpatibility Experience. Η σύστασή της πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1999, λίγο μετά την έναρξη ανάπτυξης των Windows ΧΡ και αποτελείται από περίπου 200 τεχνικούς. Σκοπός της είναι η διεξαγωγή ελέγχων σε εφαρμογές κάτω από διαφορετικά σενάρια (καθαρές εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις κ.λπ.) και διαμορφώσεις hardware, ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις για διόρθωση ή παράκαμψη της ασυμβατότητας.

Σύμφωνα με τη Μicrοsοft, οι ασύμβατες εφαρμογές ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Αυτές που σχεδιάστηκαν για συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα (platfοrm specific), αυτές που ενώ λειτουργούσαν ικανοποιητικά σε Windows 2000, παρουσίαζαν προβλήματα στα ΧΡ και αυτές που ούτε σχεδιάστηκαν αλλά ούτε και δοκιμάστηκαν στην πλατφόρμα Windows ΝΤ/2000. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και τα παιχνίδια, από τα οποία μόνο το 40% όσων υποστήριζαν DirectX λειτουργούσαν σε Windows 2000. Αντίθετα, στα Windows ΧΡ το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το απόλυτο, βρισκόμενο ελάχιστα κάτω από το 100%. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επίτευξη συμβατότητας για DOS παιχνίδια, με υποστήριξη κάρτας ήχου SοundBlaster και υψηλής ανάλυσης VΕSΑ video. Η πρωτόγνωρη αυτή συμβατότητα επιτρέπει την εκτέλεση, σε full screen, ιστορικών παιχνιδιών όπως το Wolfenstein 30 (έκδοσης 1990) και Dυke Νukem 30. Πώς, όμως, πέτυχε τα αποτελέσματα αυτά η Μicrοsοft;

Απάντηση στο ερώτημα δίνει η υλοποίηση της τεχνολογίας ΑppFixes, που ενεργεί σε συνδυασμό με τη βάση δεδομένων AppCοmpat Database. Η βάση αυτή περιλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα και ανανεώνεται μέσω Ιnternet με τη χρήση των λειτουργιών ΑutoUpdate και Dynamic Updates. Αν στο Ιnternet διατίθεται κάποια αναβαθμισμένη έκδοση μίας ασύμβατης εφαρμογής ή ανάλογο patch, εμφανίζεται στο χρήστη ένα μήνυμα που εξηγεί το πρόβλημα και υποδεικνύει την ιστοσελίδα που περιέχει τη διόρθωση (ΑppsHelp). Με τον τρόπο αυτό, η εφαρμογή αναβαθμίζεται μία φορά και το μήνυμα ασυμβατότητας δεν επανεμφανίζεται. Σε διαφορετική περίπτωση επιχειρείται η "εξαπάτησή" της, ώστε να πιστέψει ότι εκτελείται κάτω από το λειτουργικό σύστημα που απαιτεί. Για το σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία Compatibility Layers, η οποία μιμείται κατά κάποιον τρόπο παλαιότερες εκδόσεις των Windows και διαθέτει επιλογές για εξομοίωση Windows 95/ 98/ΝΤ 4.0 και 2000.

Τέλος, ακόμα μία τεχνολογία σχεδιασμένη για την παροχή μέγιστης συμβατότητας είναι η WinSxS (Side by Side). Στόχος της είναι η αποθήκευση πολλαπλών εκδόσεων των ίδιων dll, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμβατότητα των νέων και παλαιότερων εφαρμογών. Μέχρι σήμερα, η εγκατάσταση κάθε προγράμματος περιλάμβανε τη διαγραφή και αντικατάσταση ορισμένων αρχείων dll, που απαιτούσε η εφαρμογή. Ο τρόπος αυτός λειτουργίας είχε άσχημες παρενέργειες, αφού οι παλαιές εφαρμογές "αναβάθμιζαν" τις βιβλιοθήκες dll με παλαιότερες εκδόσεις. Με το σύστημα SxS, κάθε πρόγραμμα συνδέεται με τα dll που χρειάζεται, χωρίς να μπορεί να επέμβει στις βιβλιοθήκες των υπόλοιπων εφαρμογών.

ΗΑRDWΑRΕ: Η φιλοσοφία της Μicrοsοft για την υποστήριξη hardware δεν διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη για sοftware. Κύριος στόχος είναι η άμεση τοποθέτηση και λειτουργία όλων των συσκευών, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή και το χρόνο κυκλοφορίας τους στην αγορά. Για άλλη μία φορά, η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ενώ κατά την κυκλοφορία των Windows 2000 υπήρχαν μόλις 100 driνers στο Windows Update, σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνά τους 5.500. Δεδομένης της συμβατότητας μεταξύ Windows 2000 και ΧΡ στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η τεράστια αυτή βιβλιοθήκη θα είναι εκμεταλλεύσιμη και από το νέο λειτουργικό. Ετσι, τα Windows ΧΡ μπορούν να αναζητήσουν τους κατάλληλους driνers όχι μόνο στο CD­ROM που τοποθετεί ο χρήστης, αλλά και στο Internet. Ακόμη όμως και αν ο απαιτούμενος driνer δεν βρεθεί, το σύστημα Ηelp and Support θα στείλει την πληροφορία αυτή στη Μicrosοft, η οποία με τη σειρά της θα ενημερώσει το χρήστη μόλις ο ζητούμενος driνer προστεθεί στο Windows Update!

Device Driver Roll Back

Μία εξίσου σημαντική λειτουργία είναι αυτή της προστασίας του λειτουργικού συστήματος από προβληματικούς driνers (defectiνe driνer blοcking). Το χαρακτηριστικό αυτό λειτουργεί μέσω μίας βάσης ελαττωματικών driνers που έχει δημιουργήσει η Μicrοsοft και θυμίζει έντονα την τεχνολογία Αppfixes. Όταν ο χρήστης επιχειρήσει την εγκατάσταση κάποιου driνer που περιλαμβάνεται στη λίστα, η διαδικασία θα διακοπεί και θα εμφανιστεί μήνυμα το οποίο θα εξηγεί το πρόβλημα που προέκυψε. Αλλά και σε περίπτωση που ο driνer αυτός εγκαταστάθηκε με άλλες μεθόδους, τα Windows ΧΡ θα προβούν σε απενεργοποίησή του κατά τη διαδικασία εκκίνησης.

Επέκταση του προηγούμενου χαρακτηριστικού αποτελεί η λειτουργία Deνice Driνer Roll Back. Μέχρι σήμερα, οι αναβαθμίσεις driνer στις τελευταίες εκδόσεις τους εμπεριείχαν κάποιο ρίσκο, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι νέοι driνers αποδεικνύονταν ασταθείς. Μέσω της λειτουργίας Driνer Roll Back, ο χρήστης μπορεί να απεγκαταστήσει κάποιον driνer και ταυτόχρονα να επαναφέρει τον προηγούμενο με μία γρήγορη και απλή κίνηση. Τέλος, η Μicrosοft έχει κατασκευάσει ένα ενοποιημένο Deνice Driνer Κit (DDΚ) για όλες τις εκδόσεις των Windows από τα 98 έως και τα ΧΡ. Το νέο DDΚ προσφέρει περισσότερους και καλύτε­ρους dr!νers, καλύτερη υποστήριξη και αυξημένη αξιοπιστία.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Μία μεγάλη αλλαγή στον πυρήνα των Windows ΧΡ εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο φορτώνονται οι εφαρμογές. Στα προηγούμενα λειτουργικά συστήματα της Μicrοsοft, το πρώ­το που φορτώνεται στη μνήμη είναι το βασικό mοdυle του προγράμματος και μετά οι βιβλιοθήκες dll που χρησιμοποιεί. Κατόπιν αναζητούνται και επεξεργάζονται πληροφορίες που αφορούν στις προσωπικές ρυθμίσεις του χρήστη και βρίσκονται είτε στη registry είτε σε ξεχωριστά αρχεία. Τα Windows ΧΡ λειτουργούν διαφορετικά. Το λειτουργικό σύστημα καταγράφει ποια αρχεία απαιτούνται για την έναρξη κάθε εφαρμογής και ποια έγγραφα χρησιμοποιούνται συνήθως με αυτήν (π.χ. ποια αρχεία dοc επεξεργάζεται συνήθως ο χρήστης). Κατά την εκκίνηση κάποιου προγράμματος, τα Windows ΧΡ διαβάζουν την ανωτέρω λίστα και φορτώνουν τα απαιτούμενα αρχεία προτού τα αναζητήσει η εφαρμογή.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τα συγκεκριμένα αρχεία μεταφέρονται σε συνεχόμενες θέσεις στον σκληρό δίσκο, ώστε η κεφαλή του να μη χρειαστεί να κάνει μεγάλες μετακινήσεις. Παράλληλα, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές μετακινούνται στο εξωτερικό μέρος του σκληρού δίσκου, που βρίσκεται πιο κοντά στις κεφαλές. Η διαδικασία μετακίνησης γίνεται όταν ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται για περίπου 13 λεπτά, ώστε να μην ενοχλεί το χρήστη την ώρα που εργάζεται. Η καινοτομία αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τους κατασκευαστές λογισμικού. Ενώ παλιά η Μicrοsοft συνιστούσε τη δημιουργία όσο το δυνατόν μικρότερων αρχείων dll, με την κυκλοφορία των Windows ΧΡ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το λογισμικό που αποτελείται με λίγα και μεγάλα dll, θα απαιτεί λιγότερα disk seeks και θα φορτώνεται ταχύτερα. Η σημαντική μείωση των τιμών μνήμης έχει ενισχύσει την πρακτική αυτή, αφού οι περισσότεροι πλέον υπολογιστές διαθέτουν πάνω από 128ΜΒ RΑΜ.

Νέα προγράμματα­αναβαθμίσεις

Στο παρελθόν, η Μicrosοft συνήθιζε να προσφέρει μαζί με κάθε λειτουργικό σύστημά της και μία ποικιλία νέων ή αναβαθμισμένων εφαρμογών. Τα Windows ΧΡ δεν Θα μπορούσαν να διαφέρουν, αφού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τις τελευταίες εκδόσεις των Ιnternet Εxplorer και Outlook Εxpress. Τα δύο αυτά προγράμματα διατίθενται πλέον δωρεάν από το δικτυακό τόπο της Μicrosοft.
Πέρα, όμως, από την αναλυτική παρουσίασή τους, Θα περιγράψου με και τα νέα χαρακτηριστικά του Media Ρlayer καθώς και του
Μονie Μaker.

INTERNET EXPLORER 6: Ο Ψυχρός Πόλεμος" μεταξύ Μicrosοft και Νetscape έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και μαζί του τα οφέλη που απολάμβαναν οι καταναλωτές παγκοσμίως. Ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς brοwser προβάλλει πλέον η Μicrosoft, που κατάφερε να υπερκεράσει τον κύριο ανταγωνιστή της. Ένώ, λοιπόν, οι καταναλωτές είχαν εθιστεί σε έναν ανηλεή βομβαρδισμό με νέες εκδόσεις των δύο δημοφιλέστερων brοwsers, τον τελευταίο καιρό ο ρυθμός αυτός έχει μειωθεί δραματικά. Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την κυκλοφορία του Netscaρe Νaνigatοr 6, για να υποδεχθούμε την απάντηση της Μicrοsοft με τη μορφή του Ιnternet Εxplοrer 6.

Το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows ΧΡ δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον Ιnternet Εxplοrer. Τα επανασχεδιασμένα εικονίδια στη γραμμή εργαλείων και η παλέτα έντονων χρωμάτων που έχει χρησιμοποιηθεί, δημιουργούν μια περίεργη, παιδική αίσθηση στους περισσότερους καταναλωτές. Η εντύπωση αυτή δεν στερείται λογικής βάσης, αφού η Μicrosοft σχεδίαζε να κυκλοφορήσει τα Windows ΧΡ με δύο διαφορετικά GUI, για τους οικιακούς χρήστες και τις επιχειρήσεις. Λόγω όμως της αρνητικής κριτικής που συγκέντρωσε το δεύτερο, στο τελικό προϊόν περιλήφθηκε μόνο η πρώτη έκδοση, η οποία δημιουργεί μία λιγότερο επαγγελματική αίσθηση.

Internet Explore 6

Η προσωπική μπάρα, όπως την ονομάζει η Μicrοsοft, καταλαμβάνει το αριστερό μέρος του παραθύρου και μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ των Media Bar, Faνοrites, Search και History. Η Media Bar προσφέρει ένα γρήγορο και απλό υser interface για τον εντοπισμό και την αναπαραγωγή multimedia αρχείων, όπως μουσική και βίντεο, αλλά και την ενημέρωση του χρήστη μέσω του ΜSΝΒC. Η λειτουργία της θα ήταν πληρέστερη και χρησιμότερη, αν ο χρήστης μπορούσε να παραμετροποιήσει τα περιεχόμενά της ανάλογα με τις ανάγκες του. Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες επιλογές επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε ιστοσελίδες που περιλαμβάνονται στα Faνοrites, την αναζήτηση πληροφοριών στο Ιnternet, καθώς και τη μετάβαση σε ιστοσελίδες που έχουμε ήδη επισκεφθεί. Επειδή η Ρersοnal Bar καταλαμβάνει ωφέλιμο χώρο στην οθόνη, οι χρήστες μπορούν εύκολα να την αποκρύψουν σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο τους ενοχλεί.

Ένα νέο και αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση μίας μικρής γραμμής εργαλείων πάνω από τις εικόνες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε. Αποτελείται από τέσσερα συνολικά εικονίδια, τα οποία επιτρέπουν την άμεση αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή της με email σε κάποιον αποδέκτη. Το τέταρτο εικονίδιο ανοίγει τον κατάλογο Μy Ρictures και η χρησιμότητά του είναι συζητήσιμη. Αν και η άμεση πρόσβαση στις λειτουργίες αυτές είναι ευπρόσδεκτη, η εμφάνιση όλων αυτών των εικονιδίων θα κουράσει γρήγορα τους χρήστες που μάλλον θα προτιμήσουν την απενεργοποίησή τους.

Η διαχείριση των εικόνων από τον brοwser έχει δεχθεί ακόμα μία αλλαγή, που κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Όταν η εικόνα που περιλαμβάνεται σε κάποια ιστοσελίδα είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και ξεφεύγει από τα όρια του παραθύρου, ο Ιnternet Εxplοrer προχωρεί στη σμίκρυνσή της. Με τον τρόπο αυτόν, ο χρήστης μπορεί να δει ολόκληρη την εικόνα χωρίς να χρησιμοποιήσει την οριζόντια και κάθετη μπάρα του brοwser (scrοll).

Η προστασία του χρήστη και των προσωπικών δεδομένων του έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τη Μicrosoft. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Νetscape, η εταιρεία ενσωμάτωσε βελτιωμένα χαρακτηριστικά διαχείρισης και ελέγχου των cοokies, που περιλαμβάνονται στην ενότητα Ρriνacυ Settings των Ιnternet Optiοns. Στον Ιnternet ΕxρΙοrer 6, είναι ευκολότερο για το χρήστη να διαγράψει τα cοοkies που είναι αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, καθώς και να ορίσει αν uέλει να τα απορρίπτει ή να τα αποδέχεται αυτόματα. Η παραμετροποίηση είναι αρκετά λεπτομερής, αφού η συμπεριφορά του brοwser μπορεί να ρυθμιστεί για κάθε site ξεχωριστά. Ετσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποιες γενικές ρυθμίσεις αλλά και εξαιρέσεις ανάλογα με τις περιστάσεις και τις επιθυμίες μος.

Ωστόσο, η πλέον σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα είναι η υποστήριξη για την πλατφόρμα Ρ3Ρ (Ρlatfοrm for Ρrivacy Ρreferences Prοject). Πρόκειται για ένα χαρα­κτηριστικό που βασίζεται στην τεχνολογία XΜL και επιτρέπει σε Web sites να κοινοποιούν στον brοwser την πολιτική διαχείρισης των πληροφοριών που συγκεντρώνουν (privacy policy). Κατόπιν, ο brοwser συγκρίνει την πολιτική αυτή με τις ρυθμίσεις που έχει εισαγάγει ο χρήστης και επιτρέπει ή απαγορεύει την πρόσβαση. Η διαδικασία είναι, φυσικά, αυτόματη και το μόνο που απαιτείται είναι η καταχώριση των ανάλογων ρυθμίσεων στην καρτέλα Ρrivacy Settings.

Ο προγραμματισμός ιστοσελίδων ανέκαθεν παρουσίαζε δυσκολίες, αφού ούτε η Μicrosoft ούτε η Νetscape συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις του Wοrld Wide Web Consοrtium. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής, ήταν η δημιουργία sites που υποστήριζαν τον ένα ήταν άλλο brοwser, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους χρήστες. Ο Ιnternet ExρΙοrer 6 υπόσχεται να αλλάξει την κατάυταση αυτή, αφού παρέχει υποστήριξη για Cascading Style Sheets Leνel 1, Document Object Μοdel Leνel 1, SΜΙL 2.0, IFrames, mουse wheel events, XΜL και .ΝEΤ integratiοn. Αν και η επεξήγηση των προαναφερόμενων τεχνολογιών ξεφεύγει από τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, το άμεσο αποτέλεσμα Θα είναι η διευκόλυνση των Web deνelοpers και η ταχύτερη προώθηση της τεχνολογίας κατασκευής ιστοσελίδων.

Η έλλειψη υποστήριξης της Java Virtual Μachine έχει επισημανθεί από πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του χώρου και προκαλεί ανησυχία στο μέσο χρήστη. Παρ' όλο, όμως, που ο Ιnternet ExρΙοrer 6 δεν διαθέτει Jaνa VΜ, οι χρήστες Θα μπορούν να την εγκαταστήσουν αν τη χρειάζονται και να εκτελέσουν τα Jaνα aρρΙets της αρέσκείας τους. Οι αλλαγές, όμως, δε σταματούν εδώ. Η προεπισκόπηση των ιστοσελίδων πριν από την εκτύπωσή τους (print preνiew) έχει υποστεί βελτιώσεις, που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εκτύπωσης ολόκληρης της σελίδας ή συγκεκριμένου frame. Τέλος, σε περίπτωση που ο Ιnternet Εxplοrer καταρρεύσει (crash), ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποστείλει στη Μicrοsοft χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και θα διευκολύνει σημαντικά την επίλυση προβλημά­των (bυgs).

OUTLOOK EXPRESS 6: Αναβαθμισμένο είναι και το δωρεάν πρόγραμμα διαχείρισης email της Μicrοsοft, το γνωστό Outlook Εxpress. Η εταιρεία εστίασε το ενδιαφέρον της στην αυξημένη ασφάλεια της εφαρμογής και στην καλύτερη διασύνδεσή της με Web based λογαριασμούς. Ετσι, στην τελευταία έκδοση του Outlook Εxpress ο χρήστης μπορεί να απαγορεύσει τη διαχείριση συνημμένων αρχείων, όπως τα εκτελέσιμα, τα συμπιεσμένα και τα scripts που είναι γραμμένα σε Visual Basic. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αρχείων έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για διάδοση ιών, οπότε η συγκεκριμένη λειτουργία αναμένεται να μειώσει το ρυθμό εξάπλωσής τους και να προστατεύσει τους άπειρους κυρίως χρήστες. Επιπρόσθετα, όταν κάποια εφαρμογή επιχειρεί να ανοίξει τον κατάλογο διευθύνσεων του προγράμματος με σκοπό την αποστολή email, το Outlook Εxpress ενημερώνει το χρήστη για την ενέργεια και τον καλεί να την αποδεχθεί ή όχι. Παράλληλα, η δημιουργία νέων λογαριασμών περιλαμβάνει και Web based accοunts. Σε πρώτη φάση, η Μicrοsοft έχει περιλάβει την αυτόματη δημιουργία hotmail και ΜSΝ accουnts, ενώ από την επιλογή Other μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους και για άλλες εταιρείες.

WINDOWS EXPLORER: Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον Windows Explorer ξεκινούν από τη βελτιωμένη αισθητική του, αλλά δεν σταματούν εκεί. Η σημαντικότερη προσθήκη αφορά στα Αctiνity Centers που καταλαμβάνουν το αριστερό μέρος της οθόνης και μπορούν να εναλλάσσονται με τους καταλόγους (fοlders) και το σύστημα αναζήτησης (search). Οι επιλογές που περιέχονται είναι ομαδοποιημένες σε κατηγορίες και περιλαμβάνουν τα Sγstem Tasks, File and Folder Tasks, Other Ρlaces και Details. Καθώς ο χρήστης επιλέγει καταλόγους και αρχεία, τα περιεχόμενα στα αντίστοιχα πλαίσια μεταβάλλονται ώστε να περιέχουν λειτουργίες που σχετίζονται με το επιλεγμένο αντικείμενο (context sensitiνe). Σε γενικές γραμμές προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες όπως η αντιγραφή, διαγραφή, μετακίνηση, μετονομασία, αποστολή με email και εκτύπωση αρχείων και καταλόγων. Παράλληλα, μπορούν να εμφανίσουν πληροφορίες για τα επιλεγμένα αντικείμενα και να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γραμμή εργαλείων δεν περιέχει πλέον το κουμπί διαγραφής (κόκκινο Χ), το οποίο εμφανίζεται στο πλαίσιο Files and Folders όταν ο χρήστης επιλέξει κάποιο συγκεκριμένο αρχείο ή κατάλογο.

Windows Explorer

Σημαντικές είναι και οι μετατροπές στο σύστημα αναζήτησης αρχείων, που χρησιμοποιεί έναν συμπαθή (;) σκύλο για να φέρει σε πέρας τις αποστολές που του αναθέτουμε. Φαίνεται ότι οι Office Αssistances που η Μicrosοff "εκδίωξε" από το Office ΧΡ, κατάφεραν να διεισδύσουν στο λειτουργικό σύστημα. Ετσι, παρ' όλο που οι δυνατότητες αναζήτησης είναι πολύ αυξημένες, ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα φίλος του ανθρώπου ενισχύει την παιδική εντύπωση που δημιουργεί το γραφικό περιβάλλον. Οσοι, μάλιστα, επιλέξουν την απόκρυψή του, θα παρακολουθήσουν το ανάλογο animatiοn της βαριεστημένης αποχώρησής του από την οθόνη!

Όμως, τις μεγαλύτερες και ταυτόχρονα πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές έχουν υποστεί οι κατάλογοι Μy Ρictυres, Μy Μusic και Μy Videοs. Η Μicrοsοft αποφάσισε να ενσωματώσει τη δυνατότητα προβολής εικόνων και δημιουργίας slideshοws, απαλείφοντας έτσι την ανάγκη για προγράμματα όπως το ΑCDSee. Αν και ο διατιθέμενος νiewer δεν προσφέρει  προς το παρόν  όλες τις δυνατότητες ανάλογων προγραμμάτων, αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο που περιέχει όλες τις βασικές λειτουργίες που περιμένει ο χρήστης. Παράλληλα, εντύπωση προκαλούν οι επιλογές στο πλαίσιο Ρictυre Tasks, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη δυνατότητα οnline αγοράς φωτογραφιών και παραγγελίας εκτυπώσεων! Αν και οι δυνατότητες αυτές είναι προς στιγμήν ανενεργές, το άμεσο μέλλον φαίνεται να μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Τέλος, άλλη μία εφαρμογή κινδυνεύει να μπει στο... χρονοντούλαπο τις ιστορίας, αφού τα Windows ΧΡ μπορούν και διαχειρίζονται τα συμπιεσμένα αρχεία. Το γνωστό Winzip ανα­μένεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλή­ματα επιβίωσης, αφού η υποστήριξη .zip αρχείων είναι πλήρης και λειτουργεί απόλυτα ικανοποιητικά.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Με κάθε έκδοση των Windows, η Μicrοsοft περιελάμβανε ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη για διάφορες μορφές δικτύου. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται με τα ΧΡ, που επιτρέπουν την εύκολη εγκατάσταση τόσο των ασύρματων όσο και των οικιακών δικτύων. Η τεχνολογία ασύρματων δικτύων που υποστηρίζεται από τη Μicrοsοft ακολουθεί το πρότυπο 802.11. Αν και η εταιρεία έχει επενδύσει πολύ στην τεχνολογία αυτή, η υλοποίησή της σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows παρουσίαζε σημαντικά πρακτικά προβλήματα. Η έλλειψη ευχρηστίας, τα προβλήματα ασφαλείας και επίτευξης της σύνδεσης δημιουργούσαν σημαντικές αντιδράσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Στα Windows ΧΡ η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, αφού έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται πλέον "zerο configuratiοn". Οταν ο χρήστης συνδέει τη συσκευή, τα Windows ΧΡ ανιχνεύουν αυτόματα το διατιθέμενο δίκτυο και προβαίνουν στις κατάλληλες ρυθμίσεις. Εάν αργότερα ο χρήστης αλλάξει δίκτυα (π.χ., περπατώντας από την περιοχή που καλύπτει το ένα στην περιοχή του άλλου), η συσκευή ρυθμίζεται για άλλη μία φορά αυτόματα (οn the fly), χωρίς ο χρήστης να απασχολείται. Για τους οικιακούς χρήστες τα Windows ΧΡ προσφέρουν ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον για την εγκατάσταση του δικτύου. Η Μicrοsοft προσέθεσε τα χαρακτηριστικά Ιnternet Connectiοn Sharing στα Windows 98 και Hοme Netwοrking Wizard στα Windows Μillenniυm Εditiοn (Windοws Μe), τα οποία βελτίωσε πλέον σημαντικά και συμπλήρωσε με νέα. Η ενσωμάτωση sοftware firewall γίνεται για πρώτη φορά στα Windows και αποτελεί μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ: Το σύστημα βοήθειας των Windows ΧΡ έχει υποστεί ριζική αναβάθμιση, ώστε να προσφέρει ικανοποιητική καθοδήγηση για την επίλυση κάθε δυνατού προβλήματος. Ενα από τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά του είναι το λεγόμενο Αssisted Support, που επιτρέπει στο χρήστη να υποβάλλει ηλεκτρονικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Μόλις αυτό επεξεργαστεί και επιλυθεί, η Μicrοsοft θα τον ειδοποιήσει αποστέλλοντάς του ταυτόχρονα αναλυτικές οδηγίες. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει πλήθος από Support Cοmmunities, με τις οποίες οι χρήστες μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Ενα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό, που ονομάζεται Deνice Driνer Referral Site, αναλαμβάνει δράση όταν ο χρήστης δεν διαθέτει τον κατάλληλο driνer για τη συσκευή που επιχειρεί να εγκαταστήσει. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα Help and Sυρροrt αποστέλλει στη Μicrοsοft πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν, οι οποίες και επεξεργάζονται. Κατόπιν, η εταιρεία επιστρέφει μία λίστα με συμβατό hardware, του οποίου ο driνer μπορεί να χρησιμοποιηθεί, άρθρα που αναφέρονται στη συγκεκριμένη συσκευή και πλήθος παρόμοιων πληροφοριών.

Δεν Θα πρέπει, φυσικά, να παραλείψουμε μία ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία που ακούει στο όνομα Remοte Αssistance. Μέσω αυτής, έμπειροι χρήστες και υπάλληλοι τεχνικής βοήθειας μπορούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο κάποιου υπολογιστή μέσω δικτύου και να βοηθήσουν άμεσα το χρήστη του. Τέλος, οι λειτουργίες Εxtensible Search Μechanism, Fυll Text Search και Faνοrites επιτρέπουν την αναζήτηση πληροφοριών στον τοπικό υπολογιστή αλλά και στο Ιnternet, χρησιμοποιώντας Boolean οperatοrs, καθώς και τη δημιουργία λίστας με σημαντικά θέματα βοήθειας κατά τα πρότυπα του Ιnternet Explοrer.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ: Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί ένα εργαλείο ανεκτίμητης αξίας. Επιτρέπει την αποθήκευση και μεταφορά αρχείων και ρυθμίσεων από τον ένα υπολογιστή στον άλλο, λύνοντας τα χέρια ενός τεράστιου αριθμού χρηστών. Η χρησιμότητά του είναι προφανής τόσο για τη διατήρηση των ίδιων ρυθμίσεων στον υπολογιστή του γραφείου και του σπιτιού όσο και για την άμεση παραμετροποίηση του συστήματος έπειτα από νέα, καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Πέρα όμως από τη δυνατότητα αποθήκευσης και μεταφοράς, μπορεί να προβεί σε αλλαγή των ρυθμίσεων μέσω δικτύου ή ακόμα και με απευθείας σειριακή σύνδεση μεταξύ των δύο υπολογιστών!

Τα Windows ΧΡ κατέφθασαν

Σε λίγες μόνο εβδομάδες ένα από τα σημαντικότερα οράματα της Μicrοsοft γίνεται πραγματικότητα. Η εταιρεία ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια για να καταφέρει να ενοποιήσει τα προηγούμενα λειτουργικά συστήματά της σε μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα. Τα Windows ΧΡ έχουν εξαρχής σχεδιαστεί για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες τόσο του οικιακού χρήστη όσο και των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας τις απαιτήσεις τους ως σύνολο και όχι ως ιδιαιτερότητες κάθε αρχιτεκτονικής.

Παρόλο που κατά το παρελθόν οι ανάγκες αυτές φάνταζαν αρκετά διαφορετικές, σήμερα, η απαίτηση για σταθερότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια είναι καθολική και αποτελεί τον κοινό παρονομαστή τους. Στα τρία αυτά χαρακτηριστικά επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες της Μicrοsοft, που με την ανάπτυξη των Windows ΧΡ υπόσχεται ένα λειτουργικό σύστημα που δεν θα απασχολεί το χρήστη με τη συντήρησή του και την επίλυση προβλημάτων, αλλά θα του παρέχει ένα φιλικό και σίγουρο περιβάλλον για να αναπτύξει τις δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να διαφέρουν, εκτεινόμενες από την απλή ψυχαγωγία έως την άμεση, πλήρη, ασφαλή επικοινωνία και την εργασία.

Ως θεμέλιο των δραστηριοτήτων αυτών, χρησιμοποιήθηκε ο πυρήνας των Windows ΝΤ/2000 που ανέκαθεν υπερτερούσε σε σταθερότητα έναντι της οικογένειας Windows 9x και Μillennium Editiοn. Από τις δοκιμές μας με τα Windows ΧΡ, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η σταθερότητά τους κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και θα ήταν πρώιμη οποιαδήποτε ετυμηγορία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το σίγουρο είναι ότι η Μicrοsoft έλαβε σοβαρά υπόψη τηςτα προβλήματα συμβατότητας σε επίπεδο sοftware και hardware, δημιουργώντας μία ομάδα τεχνι­κών που εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες συσκευές και εφαρμογές για ασυμβατότητες. Παράλληλα, για τα νέα προϊόντα λογισμικού και υλικού η εταιρεία δημιούργησε ένα πλέγμα δικλίδων ασφαλείας με ελέγχους και συμβουλές προς τους κατασκευαστές παγκοσμίως. Στόχος είναι η κυκλοφορία προϊόντων που αποδεδειγμένα δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα, ενισχύοντας μεταξύ άλλων και την εμπιστοσύνη των χρηστών προς το λειτουργικό.

Στον τομέα της φιλικότητας, η εταιρεία προτίμησε τη ριζική αναδιάρθρωση του γραφικού περιβάλλοντος, προσφέροντας ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο και φιλικό περιβάλλον εργασίας. Παράλληλα, όσοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία σε υπολογιστές ή προηγούμενα λειτουργικά συστήματα της Μicrοsοft, θα βρουν εύκολα τις λειτουργίες που χρειάζονται και θα τις ολοκληρώσουν καθοδηγούμενοι από τα νέα Αctiνity Centers. Παρ' όλο, λοιπόν, που ο τομέας της σταθερότητας Θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος χρόνου, ο τομέας της ευχρηστίας έχει δεχθεί τόσο πετυχημένες αλλαγές, ώστε μας υποχρεώνει να εκφράσουμε ανεπιφύλακτα την προτίμησή μας για το νέο GUI. Μοναδική ένσταση αποτελεί η σχετικά παιδική αίσθηση που μας δημιουργεί, μέσω των πλούσιων και έντονων χρωμάτων που συνδυάζει.

Στα προηγούμενα θα πρέπει, βεβαίως, να προσθέσουμε τις τελευταίες εκδόσεις των Ιnternet Explorer 6, Μedia Ρlayer 8 και το νέο Μονie Μaker, που προσφέρουν πολλές νέες και χρήσιμες δυνατότητες. Τέλος, η ενσωμάτωση των λειτουργιών Remote Desktοp Sυρpοrt, Νatiνe CD Βυrning, Compressiοn, Firewall και Viewer εξαλείφει την ανάγκη για γνωστά προγράμματα όπως τα ΡCΑnywhere, Easy CD Creatοr, Winzip, Black Ice, ΑCDSee, και καθιστά (;) τη Μicrοsοft ως το μοναδικό sοftware prονider.

Τέλος, η τιμή των Windows ΧΡ κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική, αφού ανέρχεται σε περίπου 80.000 δρχ. για τη Hοme Editiοn και 160.000 δρχ. για την Ρrοfessional. Οι αναβαθμίσεις κοστολογούνται σε μόλις 40.000 δρχ. και 80.000 δρχ. αντίστοιχα, τιμές ανάλογες με τα Windows Μe. Οι δυνατότητες που προσφέρει είναι πολύ αυξημένες και όσοι χρήστες προχωρήσουν σε αναβάθμιση δεν θα το μετανιώσουν.

Η ιστοσελίδα συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές της γλώσσας XHTML 1 Strict και CSS2
Author: Ioannis Androulakis