Γιάννης Ανδρουλάκης

e-epaggelmaties "αποκτήστε επαγγελματική στέγη στο διαδίκτυο"

Ο νέος πόλεμος των Browsers

Μία από πλέον σημαντικές "γιγαντομαχίες" που παρακολούθησαν εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως πριν από αρκετά χρόνια: ήταν ο απίστευτος ανταγωνισμός μεταξύ της Microsoft και της Netscape που τιτλοφορήθηκε ο "Πόλεμος των browsers". Κυριότερο χαρακτηριστικό του ήταν ο καταιγισμός των καταναλωτών με νέες εκδόσεις των προΐόντων που παρήγαγαν οι δύο ανταγωνιστές, δηλαδή του Internet Εxplοrer και του Netscaρe Naνigator. Σε κάθε νέα έκδοση, οι εταιρείες ενσωμάτωναν νέα χαρακτηριστικά σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν ολοένα περισσότερους χρήστες προς την πλατφόρμα τους. Η τελική έκβαση του "πολέμου" ικανοποίησε πλήρως τη Microsoft, που κατάφερε όχι μόνο να αποσπάσει την πρωτοκαθεδρία από τη Netscape, αλλά και να συρρικνώσει σε μόλις 3% έως 4% το μερίδιο αγοράς του συνόλου των ανταγωνιστών της.

Ο Microsoft Internet Εxplorer αποτελεί σήμερα τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην αγορά browsers, με αποτέλεσμα οι βελτιώσεις του προϊόντος κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα να είναι λιγοστές και να περιορίζονται σε λεπτομέρειες που αφορούν στη σταθερότητα και στην ασφάλειά του. Την κατάσταση αυτή απειλούν πλέον να ανατρέψουν παλιοί και νέοι γνώριμοι της Microsoft, κυκλοφορώντας τις νέες εκδόσεις των browsers που παράγουν, με τις οποίες υπόσχονται βελτιωμένη ταχύτητα, σταθερότητα, αξιοπιστία και πολλά νέα χαρακτηριστικά που θα προσελκύσουν τους νέους αλλά και τους παλαιότερους χρήστες προσωπικών υπολογιστών. Ο Netscape Naνigator 7.0, ο Mozilla 1.1 και ο Opera 6.05 παρουσιάστηκαν πριν από ελάχιστες εβδομάδες, επιχειρώντας να ανατρέψουν βίαια το σκηνικό που είχε δημιουργήσει η Microsoft και απειλώντας ευθέως την κυριαρχία του Internet Εxplorer. Το δεύτερο μέρος του "πολέμου" φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει, με τους ανταγωνιστές - εκατέρωθεν - να διαθέτουν μία ποικιλία νέων όπλων με τα οποία θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Internet Explorer 6

Η πορεία του Internet Εxplorer στην αγορά ξεκίνησε μετά την κυκλοφορία των Windows 95, αφού η Microsoft δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το προϊόν νωρίτερα ώστε να το ενσωματώσει στη νέα - τότε - έκδοση του λειτουργικού συστήματός της. Οι πρώτες εκδόσεις του browser κρίνονται μάλλον αποτυχημένες, ενώ πολλοί τις θεώρησαν περισσότερο ως add-ons στα Windows 95 παρά ως ένα ολοκληρωμένο προϊόν που θα καταδείκνυε τη σημασία που δίνει η εταιρεία στο Ιnternet. Η επιτυχία ξεκινά με την έκδοση 3.0 του Internet Εxplorer, καθώς και με την πολιτική της Microsoft να τον ενσωματώσει στις επόμενες εκδόσεις των Windows, γεγονός που προκάλεσε την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Έκτοτε, το μερίδιο αγοράς του προϊόντος αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι σχετικές έρευνες σήμερα να το τοποθετούν στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, με ποσοστό που ξεπερνά το 96%.

Η τελευταία έκδοση του Internet Εxplorer, που ενσωματώθηκε στα Windows ΧΡ αλλά προσφέρεται και ως ξεχωριστό προϊόν, ελάχιστα διαφέρει από τον προκάτοχό του. Το κυριότερο νέο χαρακτηριστικό που ενσωματώνει είναι η υποστήριξη της πλατφόρμας Ρ3Ρ (Ρriνacy Ρreferences Ρolicy), που σκοπό έχει τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων κάθε χρήστη. Οι δικτυακοί τόποι που συμμορφώνονται πλήρως με το νέο πρότυπο, επιτρέπουν στον Internet Εxplorer 6 να γνωρίζει τι είδους πληροφορίες συλλέγουν και με ποιον ακριβώς τρόπο τις χρησιμοποιούν. Κατόπιν, η εφαρμογή μπορεί να ελέγξει τις ρυθμίσεις του χρήστη και να επιτρέψει ή να απαγορεύσει την αποστολή των προσωπικών πληροφοριών του. Εύχρηστη αποδείκνύεται, επίσης, η διαχείριση των cookies, που περιλαμβάνει 6 προκαθορισμένες ρυθμίσεις (Αccept Αll Cookies, Low, Mediυm, Mediυm­High, High και Block Αll), ενώ αρκετά χρήσιμo αποδεικνύεται και το Error Reporting Τοοl, που αναλαμβάνει την αποστολή κρίσιμων δεδομένων στη Microsoft κάθε φορά που η εφαρμογή καταρρέει. Το εργαλείο Image Τoolbar, που προσφέρει άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες που αφορούν σε εικόνες (Ρrint, saνe, e-mail κ.λπ.) και το χαρακτηριστικό Image Resize, που μειώνει τις διαστάσεις μεγάλων εικόνων ώστε να χωρούν στο ενεργό παράθυρο, αποτελούν χρήσιμες προσθήκες όχι, όμως, και απαραίτητες. Πιο σημαντική κρίνεται η δυνατότητα Ρrint Ρreνiew που έλειπε από τους προκατόχους του, καθώς επίσης η βελτιωμένη υποστήριξη για τα standards Dynamic ΗΤΜL (DHΤML), CSS Leνel 1, ΗΤΜL Document Object Model (DOM) Leνel 1, ΧΜL κ.λπ.

Το γραφικό περιβάλλον του Internet ΕxpΙοrer αποδεικνύεται ιδιαίτερα όμορφο και λειτουργικό, ενώ η διαχείριση των bookmarks αποτελεί το σημαντικό πλεονέκτημά του έναντι του ανταγωνισμού. Αντίθετα, οι Εxplorer Bars, που μεταξύ άλλων επιτρέπουν την αναπαραγωγή πολυμεσικών αρχείων στο παράθυρο του browser, δεν εντυπωσιάζουν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι χρήστες να τις έχουν απενεργοποιήσει.

Netscape 7.0

Η τελευταία έκδοση του browser της Netscape ελάχιστα διαφέρει σε σχέση με την preνiew νersion που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο. Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η εταιρεία αφορούν στην ταχύτητα απεικόνισης των ιστοσελίδων, στη βελτιωμένη αξιοπιστία και στη σταθερότητα του προϊόντος. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι προκάτοχοι του Netscape 7.0 υστερούσαν σημαντικά έναντι του κύριου ανταγωνιστή τους, που δεν είναι άλλος από τον Internet Εxplorer, προκαλώντας δυσφορία στους φανατικούς οπαδούς της Netscape που επέμεναν να χρησιμοποιούν το προϊόν της εταιρείας σε πείσμα των καιρών.

Ο εσωτερικός κώδικας του browser βασίζεται στην τεχνολογία απεικόνισης ιστοσελίδων Geckο, που αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα ανοικτού λογισμικού ΜοziΙΙα, την ιδέα του οποίου συνέλαβε και χρηματοδότησε η ίδια η Netscape. Η AOL, που εν τω μεταξύ αγόρασε την εταιρεία, έχει ήδη δοκιμάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τη χρησιμοποιεί μέσω της θυγατρικής της CompυSerνe. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες, η AOL ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη μηχανή Geckο και για την υπηρεσία America Οn-line που παρέχει, αντικαθιστώντας τη μηχανή της Μicrοsοft που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα. Όπως είναι φυσικό, η εκ βάθρων αλλαγή του εσωτερικού κώδικα του προϊόντος επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του Netscape 7.0, που εμφανίζεται ταχύτερος και κυρίως περισσότερο συμβατός με τα Web standards. Δυστυχώς, η έρευνα της Web­SideStοry, που εμφανίζει το μερίδιο αγοράς του προϊόντος μειωμένο από 13% πέρυσι σε μόλις 3,4% φέτος, μειώνει τον αρχικό ενθουσιασμό των υπευθύνων της εταιρείας.

Τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει η νέα έκδοση του browser εντοπίζονται στο λεγόμενο tabbed brοwsing, που επιτρέπει το άνοιγμα πολλαπλών ιστοσελίδων στο ίδιο παράθυρο, τα οποία ο χρήστης μπορεί να εναλλάσσει πανεύκολα μέσω tabs που εμφανίζονται στην κορυφή του παραθύρου. Η τεχνολογία που προέρχεται από τον Mοzilla αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Netscape 7.0 έναντι του Internet Explorer και παράλληλα το πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο χαρακτηριστικό που έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετό καιρό. Η λειτουργία Grοup-Marks επιτρέπει την ομαδική αποθήκευση όλων των Τabbed ιστοσελίδων σε ένα Βοοkmark, με αποτέλεσμα οι χρήστες που επισκέπτονται συχνά μία ολόκληρη ομάδα δικτυακών τόπων, να μπορούν να τους ανοίγουν με μία μόνο κίνηση. Εξίσου σημαντικοί κρίνονται οι τέσσερις ενσωματωμένοι Managers (cοοkies, dοwnloads, passwords και fοrms), που επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη διαχείριση των σχετικών αντικειμένων. Η πλατφόρμα Ρ3Ρ, η αποθήκευση ιστοσελίδων, η προεπισκόπηση εκτύπωσης, τα themes και η Sidebar υποστηρίζονται επίσης από τον Netscape 7.0, που σε τελική ανάλυση στους μόνους τομείς που υστερεί είναι η ταχύτητα και η διαχείριση των Bοοkmarks.

Mozilla 1.1

Το πρόγραμμα Μοzilla ξεκίνησε στις αρχές του 1998, όταν η Netscape δημοσίευσε τον πηγαίο κώδικα του Netscape Cοmmunicator 5.0. Στόχος της εταιρείας ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας Open Source στο προϊόν της και για να το επιτύχει αυτό, χρηματοδότησε το δικτυακό τόπο Mοzilla.οrg που θα προωθούσε την ταχύτερη και ανοικτή ανάπτυξη του κώδικα του Communicatοr. Οι προγραμματιστές που ανέλαβαν την ανάπτυξη και βελτίωση του κώδικα, συνειδητοποίησαν γρήγορα τα περίπλοκα προβλήματα που αντιμετώπιζε η 5η γενεά του brοwser της Netscape και αποφάσισαν την ανάπτυξη μίας εντελώς νέας μηχανής απεικόνισης ΗΤΜL.

Στις 5 Ιουνίου 2002, ύστερα από τεσσερισήμισι χρόνια αναμονής, παρουσιάστηκε η πρώτη έκδοση του Μοzilla, που περιλάμβανε τον browser, ένα e-mail και newsgroup client, έναν IRC client και ορισμένα εργαλεία JaνaScript. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε μία έκδοση του Mοzilla που δεν συνοδευόταν από τις ενδείξεις Alpha ή Beta νersion, με στόχο την ανατροπή της κυριαρχίας της Micrοsoft. Το προϊόν περιλαμβάνει πλήρη υποστήριξη για τις προδιαγραφές CSS1, DOM Leνel 1, ΗΤΜL 4.0, Mathematics Markup Language (MathML) και μερική υποστήριξη για τα CSS2 και eXtensibΙe Binding Language (XBL). Τα χαρακτηριστικά αυτά τοποθετούν τη μηχανή Gecko, που ενσωματώνει ο Μοzilla, στο υψηλότερο βάθρο της σχετικής κατάταξης, ξεπερνώντας τόσο τη Μicrosoft όσο και την Opera. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δικτυακοί τόποι δεν υποστηρίζουν πλήρως τις προαναφερόμενες προδιαγραφές, αφού κατά την κατασκευή τους κύριο ρόλο έπαιξε η σωστή προβολή τους από τον Internet Explorer. Ετσι, παρόλο που ο Μozilla περιλαμβάνει την πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη των Web standards, σε ορισμένες - ελάχιστες - περιπτώσεις δεν προβάλλει σωστά τις ιστοσελίδες που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τον browser της Μicrosoft.

Στα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά του προϊόντος συγκαταλέγεται η δυνατότητα προβολής πολλών ιστοσελίδων ταυτόχρονα (tabbed browsirιg) και η Sidebar που αναφέραμε και για τον Νetscape 7.0. Σε αντίθεση, όμως, με το "αδελφό" προϊόν, οι βελτιώσεις δεν σταματούν εδώ, αφού περιλαμβάνεται η δυνατότητα αυτόματης απόκρυψης/κλεισίματος των Pop-up παραθύρων, που ανοίγουν κατά την περιήγησή μας στο Internet, ενώ επίσης μπορεί να σταματήσει ακόμη και την προβολή διαφημίσεων κάνοντας δεξί κλικ πάνω τους και επιλέγοντας "Block images from this serνer". Οπως είναι φυσικό, οι σχετικές ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν κατά βούληση, δημιουργώντας μία αποτελεσματική και ευέλικτη προστασία για κάθε χρήστη. Εξίσου χρήσιμη αποδεικνύεται η δυνατότητα "Context-search", που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν δεξί κλικ πάνω σε οποιαδήποτε λέξη και να αναζητούν μέσω του Google ή οποιασδήποτε άλλης μηχανής αναζήτησης περισσότερες πληροφορίες γι' αυτήν. Τέλος, σε μία προσπάθεια μείωσης του χρόνου εκκίνησης της εφαρμογής, ο Μozilla προσφέρει ένα Qυick Launch applet, που καταλαμβάνει σχεδόν 17ΜΒ RΑΜ και φορτώνει στη μνήμη του συστήματος ολόκληρη τη μηχανή Gecko.

Τα κυριότερα προβλήματα της εφαρμογής εστιάζονται στη διαχείριση των bookmarks, τα οποία εξακολουθούν να μην ακολουθούν τα πρότυπα του Internet Εxplorer. Η μετακίνηση, η διαγραφή και η μετονομασία μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από ειδική καρτέλα, σε αντίθεση με τη Μicrosoft που υποστηρίζει πλήρως τις λειτουργίες drag'n'drop, delete, rename απευθείας πάνω στα bookmarks. Τέλος, το γραφικό περιβάλλον του Μοzilla εμφανίζεται μάλλον δύσκαμπτο, παρά τη δυνστότητα αλλαγής skins. Το μειονέκτημα αυτό οφείλεται στην επιλογή των κατασκευαστών να δημιουργήσουν ένα γενικό interface για όλες τις πλατφόρμες, παραβλέποντας την εξειδίκευση πάνω στο περιβάλλον των Windows του Internet Εxρlorer.

Opera 6.05

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τρεις συνάδελφοι που εργάζονταν για τη νορβηγική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telenor, αποφάσισαν να κατασκευάσουν έναν εύχρηστο, φιλικό και αισθητικά όμορφο browser. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στην κατασκευή μίας εφαρμογής που θα διακρινόταν για το μικρό μέγεθός της, την ταχύτητα και την υποστήριξη των standards και θα επέτρεπε την εύκολη αξιοποίηση του World Wide Web που είχε μόλις αναπτυχθεί. Η εταιρεία Oρera Software ιδρύθηκε το 1995, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του browser της, του Opera 2.1 για Windows. Το 1998, η Opera Software αποφάσισε να διευρύνει τους ορίζοντές της μεταφέροντας το προϊόν της και σε άλλες υπολογιστικές πλατφόρμες, με την κυκλοφορία εκδόσεων για τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα Liπυx, Μacintosh, BeOS, Symbian OS (ΕΡΟC) και QΝΧ κατά τη διάρκεια του 2000 και 2001.

Παρόλο που ο συγκεκριμένος browser δεν κατάφερε να προσελκύσει παρά ελάχιστους χρήστες στην πλατφόρμα των Windows, η Oρera κατάφερε να γιγαντώσει το μερίδιο αγοράς της για το λειτουργικό σύστημα Symbian που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Η νέα αυτή αγορά, που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς κατά τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να ανησυχεί τη Μicrosoft, αφού ο Internet Explorer αποδεικνύεται ανίκανος να ανταγωνιστεί τον αντίπαλό του.

O Oρera 6.05 προσθέτει αρκετά νέα χαρακτηριστικά στις προηγούμενες εκδόσεις, διορθώνοντας παράλληλα σωρεία προβλημάτων σχετικά με τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του προγράμματος που παρατηρήθηκαν στους προκατόχους του. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον Internet Explοrer είναι ότι υποστηρίζει την "αυθεντική" Java που αναπτύσσει η Sun, σε αντίθεση με τη στρατηγική της Μicrοsοft, η οποία συχνά "νόθευε" την Java Virtυal Μachine που ενσωμάτωνε στο προϊόν της. Η υποστήριξη για τα Web standards εμφανίζεται, επίσης, βελτιωμένη, παρόλο που ορισμένα bugs, κυρίως στην υλοποίηση του DΟΜ 1, παραμένουν και ταλαιπωρούν τους χρήστες του Opera. Σε αντίθεση με τις νέες εκδόσεις των Netscape και Μοzilla, που ενσωματώνουν την τεχνολογία tabbed brοwsing, ο Opera μεταχειρίζεται μία πιο συμβατική πρακτική για το άνοιγμα πολλαπλών ιστοσελίδων στο ίδιο παράθυρο. Έφαρμόζει τη λειτουργία Single/Μultiple Dοcument Interface, που αντί για tabs χρησιμοποιεί κουμπιά κατά τα πρότυπα της taskbar για την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών δικτυακών τόπων και ιστοσελίδων. Τα παράθυρα που ανανεώνονται αλλάζουν χρώμα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να εντοπίζει εύκολα και γρήγορα ποιες ιστοσελίδες έχουν αλλάξει. Αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα αναζήτησης της σημασίας ή μετάφρασης συγκεκριμένων λέξεων που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα, κάνοντας διπλό κλικ πάνω τους και επιλέγοντας Dictiοnary ή Τranslate. Το σύστημα ονομάζεται Ηοtclick και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για ορισμένες κατηγορίες χρηστών.

Το κυριότερο μειονέκτημα του προϊόντος εντοπίζεται στο γραφικό περιβάλλον του, που εμφανίζεται μάλλον ξεπερασμένο και "πηγμένο". Τα διάφορα εικονίδια θα μπορούσαν να ήταν περισσότερο καλοσχεδιασμένα, ενώ το αρκετά ευμέγεθες πλαίσιο εμφάνισης διαφημίσεων καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στο ενεργό παράθυρο. Για να ανακτήσουν οι χρήστες το χώρο αυτό, μπορούν να αγοράσουν τον brοwser καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο που ανέρχεται σε 39 δολάρια, προοπτική που μάλλον θα αποφύγουν οι περισσότεροι, αφού υπάρχουν καλύτερα και δωρεάν ανταγωνιστικά προϊόντα.

Τελικός νικητής

Η έλλειψη ανταγωνισμού αποτέλεσε την κύρια αιτία που ο Internet Εxplοrer αναπτύχθηκε με αργούς, σχεδόν βασανιστικούς, ρυθμούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Παρόλο αυτά, η ταχύτητα, η ευχρηστία, το γραφικό περιβάλλον και, τέλος, η σταθερότητά του εξακολουθούν να παραμένουν τα κορυφαία στοιχεία του προϊόντος έναντι των ανταγωνιστών του, που κατάφερε να ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες των πρώτων εκδόσεων. Από την άλλη πλευρά, οι αλληλένδετοι brοwsers Netscape 7.0 και Μοzilla 1.1 έχουν να αντιπαραθέσουν μία ποικιλία νέων και ιδιαίτερα χρήσιμων χαρακτηριστικών, που περιλαμβάνουν τις λειτουργίες tabbed brοwsing, ad blocking, pop0ip blοcking, skinning κ.λπ.

Μεταξύ των δύο, κυρίαρχος αποδεικνύεται ο Μοzilla 1.1, που αποφεύγει την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της ΑΟL και παράλληλα προσφέρει περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με τον Netscape 7.0. Αντιθέτως, τα κυριότερα μειονεκτήματα και των δύο εντοπίζονται στη διαχείριση των boοkmarks, που εξακολουθεί να υπολείπεται σε ευχρηστία και ταχύτητα από το σύστημα του Internet Explοrer, καθώς και η ταχύτητα εκκίνησης των εφαρμογών που υστερούν σημαντικά έναντι του ανταγωνιστή τους. Ο Opera, που είναι και το μοναδικό προϊόν που διατίθεται επί πληρωμή, παραμένει ακόμη σε αρκετή απόσταση πίσω από τους κυρίαρχους browsers. Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχει ενσωματώσει η εταιρεία στις τελευταίες εκδόσεις του, η οπτική εντύπωση που προκαλεί είναι μέτρια, ενώ και τα χαρακτηριστικά που προσφέρει έχουν εν πολλοίς ξεπεραστεί από τους δωρεάν ανταγωνιστές του. Αναγνωρίζοντας ίσως τις αδυναμίες του, η Opera Sοftware ετοιμάζει ήδη την έκδοση 7 του προϊόντος της, που θα περιλαμβάνει μία ριζική ανακατασκευή της rendering engine.

Μέχρι τότε, οι χρήστες καλούνται να επιλέξουν κυρίως μεταξύ των Internet Εxplοrer 6.0 Serνice Pack 1 και Μοzilla 1.1, ανάλογα με τη βαρύτητα που δίνουν στην ταχύτητα, την ευχρηστία και τη συμβατότητα του πρώτου έναντι των πλούσιων χαρακτηριστικών του δευτέρου.

Η ιστοσελίδα συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές της γλώσσας XHTML 1 Strict και CSS2
Author: Ioannis Androulakis